Svijet

Ide pred noge bahatom princu: Bajden obećao da će ga natjerati da plati za ubistvo, a sada želi da izgladi odnose sa kraljevstvom

Кao američki predsjednikčki kandidat 2020. godine, Džo Bajden je obećao da će saudijskog princa Mohameda bin Salmana kazniti za brutalno ubistvo novinara Džamala Кašogija, a njegovu zemlju pretvoriti u svjetskog "izgnanika".

Ide pred noge bahatom princu: Bajden obećao da će ga natjerati da plati za ubistvo, a sada želi da izgladi odnose sa kraljevstvom
FOTO: LEE JIN-MAN/EPA

Ali sada, dok pokušava da snizi cijene gasa i izoluje Rusiju, Bajden putuje u Rijad kako bi izgladio odnose sa kraljevstvom.

Bajden planira da posjetu Saudijskoj Arabiji doda na prethodno zakazanu turneju po Evropi i Izraelu, rekli su zvaničnici administracije, tražeći anonimnost jer putovanje još nije zvanično najavljeno.

Pročitajte još

Kako saznaje Njujork Tajms, Bajden će se tokom boravka u Rijadu sastati sa bin Salmanom, koji se smatra odgovornim za ubistvo Кašogija, novinara disidenta i kolumniste Vašington posta. Bajden će se sastati i sa liderima drugih arapskih zemalja, uključujući Egipat, Jordan, Irak i Ujedinjene Arapske Emirate.

Posjeta predstavlja trijumf realpolitike nad moralnim zgražavanjem, smatraju stručnjaci za spoljnu politiku. Nakon rata u Ukrajini, Bajden se našao u poziciji da se dodvorava drugim izvoznicima energenata koji bi mogli da zamijene naftu iz Moskve i stabilizuju svjetska tržišta. Grupa zemalja koje proizvode naftu pod nazivom OPEК Plus, predvođena Saudijskom Arabijom, objavila je u četvrtak da će skromno povećati proizvodnju u julu i avgustu. Američki zvaničnici očekuju da će grupa učiniti više na jesen, ali to možda neće biti dovoljno da snizi cijene na benzinskim stanicama prije novembarskih izbora za Кongres.

Bajdenova administracija je već pojačala saradnju sa Saudijskom Arabijom po raznim pitanjima čak i prije nego što je rat u Ukrajini uzburkao svjetska energetska tržišta, posebno u nastojanju da se okonča osmogodišnji rat koji Rijad vodi u susjednom Jemenu. Dvomjesečno primirje produženo je u četvrtak, a Bajden je pohvalio saudijske lidere.

Diplomatija i predsjednikovo putovanje označavaju napor da se popravi prekid u odnosima koji je proistekao iz smrti gospodina Кašogija 2018. Američki obavještajci su zaključili da je princ Mohamed, de fakto vođa kraljevstva, naredio napad tima koji je ubio i raskomadao Кašogija u konzulatu u Istanbulu.

FOTO: OLIVER CONTRERAS/PA
FOTO: OLIVER CONTRERAS/PA

Bivši američki predsjednik Donald Tramp ostao je blizak sa Saudijcima i nakon što su američki obavještajci zaključili da je prestolonasljednik orkestrirao tim koji je ubio i raskomarao Kašogija u konzulatu 2018. godine. Bajden je obećao da će zauzeti drugačiji pristup ako bude izabran za predsjednika. Rekao je da će natjerati Saudijce da “plate cijenu” i da će od njih napraviti “izgnanike”.

Nakon preuzimanja dužnosti, Bajden je objavio izveštaj o ubistvu Кašogija i uveo sankcije nekim od pojedinaca koji su bili umiješani u smaknuće. Ali nije preduzeo ništa protiv bin Salmana lično.

Administracija tvrdi da je okončala Trampovu politiku “gledanja kroz prste” Rijadu, ali nije bila voljna da potpuno okonča skoro osam decenija staro prijateljstvo Amerike sa Saudijskom Arabijom, koja je bila važan saveznik na različitim frontovima.

– Saudijska Arabija nam je ključan partner u suočavanju sa ekstremizmom u regionu, u suočavanju sa izazovima koje postavlja Iran, a takođe se nadam da ćemo nastaviti proces izgradnje odnosa između Izraela i njegovih komšija kroz proširenje Abrahamovog sporazuma – rekao je ove nedjelje državni sekretar Entoni Blinken, dodajući da su “ljudska prava i dalje važna”, ali da se Amerika bavi “cjelokupnim interesima”.

Abrahamov sporazum, potpisan pod pokroviteljstvom Trampa, uspostavio je normalne diplomatske odnose između Izraela i nekoliko arapskih država, uključujući UAE i Bahrein. Ali Saudijska Arabija i dalje nije uključena u proces, iako bi u velikoj mjeri doprinijela potvrđivanju statusa Izraela u regionu ako bi zvanično priznala jevrejsku državu.

FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

Princ Fejsal bin Farhan al-Saud, saudijski ministar spoljnih poslova, nedavno je zvučao optimistično u pogledu konačnog pridruživanja sporazumu, ali je ostao pri stavu da se prvo mora postići napredak u rješavanju dugotrajnog sukoba Izraela sa Palestincima.

Bajden je već bio spreman da izolaciju saudijskog prestolonasljednika još u oktobru kada je očekivao da će se susresti na sastanku lidera G20, ali princ nije prisustvovao, prenosi Blic.

Bajdenovo planirano putovanje u Rijad izazvalo je oštre kritike grupa za ljudska prava. Oni su osudili bilo kakvu diplomatsku rehabilitaciju bin Salmana.

Prihvati notifikacije