Svijet

"Idemo ka TREĆEM TALASU PANDEMIJE" Švedska pooštrava mjere zbog povećanog broja oboljelih

 Izgleda da je u Švedskoj počeo treći talas pandemije, saopštila je danas švedska Zdravstvena agencija, pooštravajući ograničenja zbog nedavnog porasta novih slučajeva kovid-19 i brzog širenja novih varijanti koje se smatraju zaraznijim.

"Idemo ka TREĆEM TALASU PANDEMIJE" Švedska pooštrava mjere zbog povećanog broja oboljelih
FOTO: JOHAN NILSSON/TT/EPA

U Švedskoj, koja se tokom pandemije klonila “zaključavanja”, registrovano 11.804 novih slučajeva korona virusa od petka, pokazuju statistički podaci Zdravstvene agencije, što je porast u odnosu na 10.933 slučajeva prijavljenih tokom istog perioda prošle sedmice, prenio je Rojters.

– Izgleda da sigurno idemo ka trećem talasu – rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel na konferenciji za novinare.

Pročitajte još

– Počinje da utiče na intenzivnu njegu. Ne vidimo dramatično povećanje, ali ne i smanjenje koje smo imali neko vrijeme – dodao je Tegnel.

Švedska zdravstvena agencija preporučila je da broj ljudi u prodavnicama bude ograničen na 500, uz već postojeće ograničeno radno vrijeme barova, kafića i restorana i stroža pravila vezana za nošenje maski.

Tegnel, arhitekta švedske pandemijske strategije, takođe, je rekao da su nedavne studije ukazale na to da je vakcina AstraZeneke protiv kovid-19 efikasna za ljude starije od 65 godina i da Švedska namjerava da promeni preporuku da se ne daje starijim osobama.

– Vakcina AstraZeneke dobila je nezasluženo lošu reputaciju – rekao je on.

I dok broj slučajeva u zemlji raste, broj preminulih od korona virusa je manji nego prethodnih mjeseci i iznosi 56 tokom proteklog vikenda, što je najmanji broj preminulih od kovid-19 od početka novembra.