Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IDEMO NA MARS Ljudi bi već za desetak godina mogli da NASELE CRVENU PLANETU, a ovako će izgledati KUĆE (FOTO)

Zabava
Autor:

Foto: Ai Spacefactory/Promo

Mada ljudska noga još nije kročila na Mars, NASA je izgleda već riješila problem stanovanja, odobrivši projekat za 3D kuće, napravljene od materijala dostupnog na Crvenoj planeti.

Konkurs je objavljen još 2015, a od arhitekata se tražilo od osmisle stambeni prostor prilagođen životu na Marsu. Prema planovima američke svemirske agencije, roveri, koje namjerava da šalje na Mars, biće opremljeni 3D štampačima, na kojima će se praviti kuće.

Ovog mjeseca je pobijedio projekat “Marša” (MARSHA), agencije za “multiplanetarni arhitektonski i tehnološki dizajn” AI Space Factory, iz Njujorka.

Stambeno naselje je napravljeno od kupastih objekata, visokih pet i širokih 2,5 metra, koji mogu da se odštampaju za 30 sati. Spiralne stepenice povezivale bi četiri nivoa unutar jedinica, od kojih je svaki namijenjen određenoj aktivnosti.

U prizemlju se nalaze vrata za ulazak u kapsulu u svemirskom odjelu, kao i za laboratorije u kojima će raditi astronauti.

Foto: Ai Spacefactory/Promo

Na ostalim nivoima su kuhinja, bašta, prostor za vježbanje i “četiri jedinice za spavanje”, s krevetom i radnim stolom.

Svaki nivo ima prozor, kako bi prirodna svjetlost dopirala u unutrašnjost, uz zaštitu od od štetnog sunčevog i radioaktivnig zračenja.

Za štampanje struktura koristiće se “inovativna smjesa od bazaltnih vlakana, dobijenih od kamena na Marsu, i obnovljive bioplastike (Poliaktička kiselina, PLA), dobijene od biljaka koje će uzgajati na Marsu.

NASA namjerava da pošalje ljude na Mars do 2030. godine, ali će prethodno lansirati rover (2020), kako bi pružio informacije o aktuelnim vremenskim prilikama, vetru, zračenju i česticama prašine.

(unilad.co.uk/Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO