Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IDENTIFIKOVANE ŽRTVE MASAKRA Slavna kuvarica, djeca milijardera, radnici, CRNI USKRS odnio 290 života (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: M.A. Pushpa Kumara/EPA

Šri Lanka je u šoku nakon talasa napada na crkve i hotele u gradovima Kolombo, Negombo i Batikaloa na Uskrs u kojima je poginulo 290, a ranjeno oko 500 ljudi. Većina poginulih su državljani Šri Lanke, ali su među žrtvama i Britanci, Indijci, Danci i Kinezi.

Jedna od prvih žrtava koja je identifikovana je slavna kuvarica Šri Lanke Šanta Majadune. Njena kćerka je okačila na internet fotografiju porodice za doručkom u hotelu “Šangri-La” u Kolombu, nedugo prije eksplozije. Drugi član porodice je kasnije na Fejsbuku potvrdio da su i majka i kćerka Nisanga poginule.

Foto: M.A. Pushpa Kumara/EPA

Hotel “Šangri-La” je objavio da su i tri člana njegovog osoblja “fatalno povrijeđena tokom svoje dužnosti”, ali nije navedeno više detalja. Među poginulima su i četiri radnika osoblja restorana “Taprobane” u hotelu “Sinamon Grand”. Oni su imenovani samo kao Šanta, Sandževani, Ibrahim i Ništar.

Troje djece danskog milijardera Andersa Povlsena takođe je umrlo u napadima.

Foto: M.A. Pushpa Kumara/EPA

Među žrtvama je i Rasina (58), iz indijske države Kerala, koja je živjela u Dubaju sa mužem, ali su zajedno došli u Kolombo da se nađu sa rođacima. Rasinin suprug se vratio za Dubai u nedjelju ujutro, a ona je trebala da mu se pridruži kasnije istog dana. Poginula je nedugo nakon što je napustila hotel “Šangri-La”. Par ima sina i kćerku koji oboje žive u Sjedinjenim Državama.

Među poginulima su petorica Indijaca iz političke partije Džanata Dal. Njihova grupa, koja je došla iz Bangalorea, poginula je u hotelu “Šangri-La”. Žrtve su identifikovane kao K.G. Hanumantarajapa, M. Rangapa, Lakšmi, Narajan Čandrašekar i Rameš. Članovi porodice imenovali su još jednu žrtvu kao Šivanu. Članovi partije došli su u Šri Lanku na odmor.

– Čim su došli u hotel otišli su na doručak i poginuli su – rekao je za BBC Šivanin zet S. Šivakumar.

Foto: M.A. Pushpa Kumara/EPA

U napadima su poginula dva turska državljana, inženjeri Serhan Seldžuk Naridži i Jigit Ali Kavus. Naridži se preselio u Kolombo u martu 2017, a njegov otac Memhet rekao je da mu se sin javio kobnog dana u 5.00 sati da mu poželi dobro jutro.

– To je bio posljednji put da smo se čuli – rekao je on.

Nije poznato gdje su se inženjeri nalazili kad je došlo do napada. Među žrtvama su i dva Australijanca, potvrdio je premijer Skot Morison. Oni su bili članovi iste porodice koja je živjela na Šri Lanki. Njihova imena nisu objavljena.

Poginuo je i unuk političara iz Bangladeša, Šeika Fazlula Karima Selima, uglednog člana partije Avami liga. Njegov unuk je poginuo u eksploziji u hotelu u kojem je porodica odsjela, ali nije navedeno ime hotela. Otac dječaka takođe je povrijeđen u eksploziji.

Ministar turizma Šri Lanke saopštio je da je 39 turista poginulo, a 28 povrijeđeno u napadima na crkve i hotele u nedjelju.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO