Politika

"IGNORISALI SAVJETE" Stanić poručio da Krizni štab nije poslušao njihove preporuke

Nadležni u Republičkom kriznom štabu nisu našli za shodno da poslušaju ijedan savjet koji smo im kao Odbor za zdravstvo SDS uputili kako bi se uspješnije izborili sa epidemijom korona virusa – istakao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS, Slobodan Stanić.

"IGNORISALI SAVJETE" Stanić poručio da Krizni štab nije poslušao njihove preporuke
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Slobodan Stanić

Kako je saopšteno iz SDS, on je rekao da je od početka pandemije Srpska demokratska stranka svojim preporukama prema Republičkom kriznom štabu “pronašla jasnu mjeru između što normalnijeg privrednog, društvenog, kulturnog života i minimalnih nužnih mjera za čije provođenje treba pridobiti stanovništvo upornim radom sa njim, kao i objašnjavanjem razloga za mjere, ali bez iznimaka u njihovom provođenju”.

Vrlo bitna je i dobra koordinacija različitih  institucija koji treba da obezbijedi Vlada Republike Srpske. Ta koordinacija izostaje! Tražili smo da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite obezbijedi fleksibilnost organizacije zdravstvenog sistema, veću mobilnost svih zdravstvenih radnika. Očigledno je da to nije postignuto što se vidi iz saopštenja iz bolnice Bijeljina, UКC i Instituta za javno zdravstvo da su zdravstveni radnici na kraju snaga i da su se zbog premora zdravstvenih radnika na momente prekidali procesi dijagnostike PCR – naglasio je Stanić.

Pročitajte još

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS kaže da je ova stranka sugerisala da treba doraditi planove za “loše scenarije”, kao i da je predlagano da se po hitnoj proceduri dogradi  i opremi sprat na Infektivnoj klinici na UКC Banjaluka, da se sagledaju ostali kapaciteti Infektivnih odjeljenja i da se po potrebi  prošire i opreme.

– Ni sada nije kasno da se krene u to. Posebno smo predlagali jačanje laboratorijskih dijagnostičkih kapaciteta za virusologiju uz podizanje nivoa biosigurnosti i to nivo tri u Banjaluci, Bijeljini i  Foča. To nije urađeno i mi imamo oboljele zdravstvene radnike koji su radili na dijagnostici – naglasio je Stanić.

On je ponovio i da nadležni nisu uvažili savjete koje se tiču prevencije od zaraze.

– Higijensko epidemiološke službe koje funkcionišu pri Domovima zdravlja hitno treba transformisati u centre za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) – ponovio je Stanić.

Kaznene mjere

Stanić kaže da je prijedlog ove stranke bio da se poseban značaj usmjeri na kontrolu provođenja mjera, uz puni angažman inspekcijskih organa, ali i uz dodatno angazovanje većeg broja diplomiranih sanitarnih inžinjera koji bi prošli dodatne edukacije.

– Pri tome smo predložili da kaznene mjere trebaju biti posljednji izbor, da sa građanima treba raditi edukativno, skretati pažnju na pogreške i dijeliti zaštitnu opremu i uputstava građanima. Nije dovoljno urađeno ni na ovom planu! Rekli smo da ovo nije trka na sto metara, već maraton! Zbog toga odbacite sujetu, jer gdje ona prestaje, počinje iskren rad ispunjen rezultatima – zaključio je Stanić.