Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IGRA SUDBINE Bio je jedan od heroja koji su SPASLI DJEČAKE iz pećine, a onda se i sam našao ZAROBLJEN U TUNELU

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Britanski ronilac koji je pomogao da se spase tim dječaka fudbalera iz pećine u Tajlandu, i sam je morao da bude spasen.

Naime, Džoš Brečli je proveo jedan dan pod zemljom u poplavljenom tunelu, nakon što se nije vratio na površinu sa ostatkom ronilačke ekipe koja je istraživala pećinu u okrugu Džekson u Tenesiju u utorak.

Nakon nekoliko pokušaja da ga pronađu, njegovi kolege ronioci su pozvale spasioce oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu (sedam sati ujutro) u srijedu ujutro, piše Gardijan.

Ronioci stručnjaci za spasavanje su doletjeli iz Arkanzasa i sa Floride, a spasavanje je počelo oko 18 sati u srijedu uveče. Vlasti su saopšt́ile da je uspješno spasen oko sat vremena kasnije.

– Bio je budan, svjestan i orjentisan. Jedini zahtjev koji je imao kada je izveden na površinu je bila pica – rekao je zvaničnik tima ronilaca spasilaca Derek Vulbrajt.

Foto: Profimedia

Brečli je pregledan na licu mjesta i utvrđeno je da je u dobrom stanjz. Odbio je dalje preglede i prevoz.

Poručnik Brajan Krebs iz spasilačke jedinice okruga Čatanuga Hamilton pohvalio je Brečlija zbog njegovog držanja.

– On je to sam učinio zapravo. Njegovo mentalno stanje je odlično, on je dobrog zdravlja – rekao je on.

Ronilac spasilac Ed Sorenson je rekao da je možda mogao i ranije da stigne do Brečlija, ali je “pregledao svaki kutak u potrazi za tijelom”.

– To je bila veoma mračna, opasna niska pećina. Došli smo do vazdušnog džepa i šokantno je bilo to što je on bio tamo sasvim miran. Rekao je samo “Hvala ti, hvala ti” i upitao me ko sam – rekao je on.

Brečli je bio dio tima britanskih ronilaca koji su pomogli da se spasu 12 dječaka i njihov trener koji su prošle godine ostali zarobljeni u poplavljenoj pećini na Tajlandu.

Dječaci su tada više od nedjelju dana bili zarobljeni u pećini u kojoj je porastao nivo vode usljed monsunskih kiša.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO