Politika

„IMA DOSTA NEZADOVOLJNIH U VLADAJUĆOJ KOALICIJI“ Šarović tvrdi da opozicija jača, tu ubraja i DNS

Opozicija jača, a šanse da se proširi su vrlo realne. Kada se saberu glasovi svih opozicionih stranaka, u koje sada uključujem i DNS, vidjećemo koliko smo ustvari konkurentni, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

„IMA DOSTA NEZADOVOLJNIH U VLADAJUĆOJ KOALICIJI“ Šarović tvrdi da opozicija jača, tu ubraja i DNS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sada ne bih govorio o imenima, ali ima dosta nezadovoljnih u vladajućoj koaliciji. Možda je prejako reći da su već na izlaznim vratima, ali potencijali svakako postoje. Šanse opozicije su opipljive, bez obzira na to kako sada komentarisali ove lokalne izbore koji su ipak pokazali da je ovo put kojim trebamo ići. Mislim da se prosto vidi taj put u naredne dvije godine. Ako to shvatimo, šanse za promjene u Republici Srpskoj su vrlo realne, saopštio je Šarović.

Istakao je da se u velikim gradovima pokazalo da dolazi do preoblikovanja razmišljanja građana i misli da je kritična masa možda postala glasna i rekla svoje.

– Za mene je razvoj demokratske svijesti i ambijenta toliko važan. Konkretno u Banjaluci to je najveće moguće dostignuće, da su ljudi pobijedili ravnodušnost i shvatili da je njihov glas važan. Očekujem i jači glas intelektualaca, koji se još uvijek dovoljno ne čuje, ne samo u Banjaluci nego i u drugim gradovima – poručio je predsjednik SDS.

Govoreći o rezultatima izbora, Šarović je istakao da je SDS za ove izbore iznjedrio desetak novih lica, a oni se nisu pojavili tek tako.

– Šansu tim ljudima je dao SDS, a kao opozicija smo u ovako teškim uslovima pobijedili u dva najveća i ekonomski najjača grada u Srpske. To je uspjeh veći od bilo kojih poraza koje smo imali i od kojih ne trebamo bježati i kriti ih. Imamo nekoliko načelnika i gradonačelnika više nego 2016. godine, u vrijeme kada SDS nije imao probleme s kojima se suočavao tada i danas a imajući u vidu udare koje je SDS doživio u protekle dvije – tri godine kada mu je praktično oteto osam poslanika u Narodnoj skupštini i Parlamentu BiH, zatim dva potpredsjednika stranke su također napustila SDS i nasilno je preuzeta kontrola mimo volje birača u Bijeljini i Doboju – objasnio je Šarović.

Pročitajte još

 On kaže da se SDS borio u neravnopravnoj utakmici i to protiv onoga ko u kampanji troši državne pare, a ne svoje, protiv onoga ko dijeli resurse i benefite, pakete, drva i sve to javnim novcem, protiv onoga ko novcem građana asfaltira dvorišta i prilaze garažama te zapošljava stotine mladih ljudi, ali samo s njegovom partijskom knjižicom.

– Bez obzira na sve rečeno, uz nemoguće i nedemokratske uslove za djelovanje opozicije, SDS i cijela opozicija imaju šansu da se bolje suprotstave režimu u Srpskoj. Možemo ga pobijediti ako iskoristimo vrijeme koje je pred nama tako što ćemo uzeti najbolje s ovih izbora i popraviti one stvari i pojave gdje smo ovoga puta pokazali lošije rezultate – rekao je Šarović, saopšteno je iz SDS.