Hronika

IMA IH JOŠ Terorista Miloš Žujović NIJE JEDINI Srbin koji se PRIDRUŽIO VEHABIJAMA

Miloš Žujović (25) koji je promijenio vjeru u islam i ime u Salahudin izvršio je teroristički napad kada je pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića samostrijelom pogodio u vrat.

IMA IH JOŠ Terorista Miloš Žujović NIJE JEDINI Srbin koji se PRIDRUŽIO VEHABIJAMA
FOTO: HELENA KOŠUTIĆ / RINGIER

Miloš Žujović je odmah savladan i preminuo je nakon što je policajac u samoodbrani upotrijebio vatreno oružje, ali Miloš nije jedini Srbin koji se odlučio da se priduži vehabijama.

Prije njega to je učinio njegov drug Igor Despotović koji je više puta osuđivan za pripremanje i pozivanje na terorističke napade.

Naime, Despotović je ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih djela.

mjesto terorističkog napada u beogradu
FOTO: FILIP STEVANOVIC/ANADOLIJA

Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, kao i vrijeme provedeno na mjeri zabrane napuštanja stana uz primjenu elektronskog nadzora – obrazloženo je ranije ove godine.

Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

Pročitajte još

Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u dijelu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država – navodi se u optužnici.

Isto tako, još 2016. godine Goran Pavlović zvani Abdulah iz Beograda i Rejhan Plojović bili su osumnjičeni da su se u Srbiji i više drugih zemalja udružili s još nekoliko osoba zbog terorizma, kao i da su vrbovali ljude i obučavali za teroristička djela i finansirali terorizam, piše Kurir.

Pavlović, koji je rodom iz Bosute kod Aranđelovca, i Rejhan Plojović terete se da su se povezali sa Abidom Podbićaninom, Seadom Plojovićem, Tefikom Mujovićem, Izudinom Crnovršaninom i Feratom Kasumovićem.

Mališa Jevtović, monstrum koji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora zbog surovog silovanja i ubistva trogodišnje Katarine Kaje Janković 2005. godine, u zatvoru Nova Skela promijenio je vjeru 2018. godine i priključio se vehabijama.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu