Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Prema svemu sudeći, vukovi su se približili na samo tridesetak kilometara do Zagreba, na područje na kojem je zadnji vuk ustrijeljen krajem pedesetih godina prošlog vijeka.

Naime, u ponedjeljak ujutro u naletu automobila na ulici, na izlazu iz Lekenika, stradao je mladi vuk težak oko 45 kilograma. Iako službene potvrde od Ministarstva poljoprivrede još nema jer se čeka DNK analiza, U Lovačkom udruženju “Šljuka” Lekenik ne sumnjaju da je riječ upravo o vuku.

– Po meni, a i drugima koji su vidjeli lešinu, to je 99,9 odsto vuk koji ovdje nije viđen od Drugog svjetskog rata. Na uviđaju su bili iz Ministarstva poljoprivrede i čekamo službeni nalaz – rekao je Dinko Sever iz Lovačke udruženja “Šljuka” Lekenik, koji je pomogao higijeničaru da unese leš vuka u vozilo.

Prema nekim informacijama, bila je riječ o čoporu koji je u rano jutro pretrčavao ulicu loveći divlje svinje. Na jednog vuka naletjelo je putničko vozilo i usmrtilo ga. Iako su se vukovi proširili u Hrvatskoj, njihova prisutnost u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđena je na Banovini, ovdje ih ipak niko nije očekivao bez obzira na nezvanične priče o postojanju vuka na području Mraclina prije desetak godina.

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, kazne za njegov odstrel su 40.000 kuna i oduzimanje oružja. Ali čini se da ih je s godinama sve više i više, a procjena je lovaca da ih je trenučno samo na području Sisačko-moslavačke županije oko 60.

Kamere su ih snimile u Kotar šumi, između Siska i Petrinje, a napadi na stoku su česti. Nedavno su vukovi tako napali kravu i tele na području Sunje.

Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, 2017. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1.360 napada vuka na domaće životinje, pri čemu je broj usmrćenih životinja iznosio 2.346.

(vecernji.hr)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO