Svijet

IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba

Prema svemu sudeći, vukovi su se približili na samo tridesetak kilometara do Zagreba, na područje na kojem je zadnji vuk ustrijeljen krajem pedesetih godina prošlog vijeka.

IMA LI RAZLOGA ZA PANIKU Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba
FOTO: PROFIMEDIA

Naime, u ponedjeljak ujutro u naletu automobila na ulici, na izlazu iz Lekenika, stradao je mladi vuk težak oko 45 kilograma. Iako službene potvrde od Ministarstva poljoprivrede još nema jer se čeka DNK analiza, U Lovačkom udruženju “Šljuka” Lekenik ne sumnjaju da je riječ upravo o vuku.

Po meni, a i drugima koji su vidjeli lešinu, to je 99,9 odsto vuk koji ovdje nije viđen od Drugog svjetskog rata. Na uviđaju su bili iz Ministarstva poljoprivrede i čekamo službeni nalaz – rekao je Dinko Sever iz Lovačke udruženja “Šljuka” Lekenik, koji je pomogao higijeničaru da unese leš vuka u vozilo.

Prema nekim informacijama, bila je riječ o čoporu koji je u rano jutro pretrčavao ulicu loveći divlje svinje. Na jednog vuka naletjelo je putničko vozilo i usmrtilo ga. Iako su se vukovi proširili u Hrvatskoj, njihova prisutnost u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđena je na Banovini, ovdje ih ipak niko nije očekivao bez obzira na nezvanične priče o postojanju vuka na području Mraclina prije desetak godina.

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, kazne za njegov odstrel su 40.000 kuna i oduzimanje oružja. Ali čini se da ih je s godinama sve više i više, a procjena je lovaca da ih je trenučno samo na području Sisačko-moslavačke županije oko 60.

Kamere su ih snimile u Kotar šumi, između Siska i Petrinje, a napadi na stoku su česti. Nedavno su vukovi tako napali kravu i tele na području Sunje.

Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, 2017. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1.360 napada vuka na domaće životinje, pri čemu je broj usmrćenih životinja iznosio 2.346.

(vecernji.hr)