Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

U LAŽI SU KRATKE NOGE Varao ljude na internetu nudeći FRILENS posredovanje pri zapošljavanju

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Osoba čiji su inicijali N.S. iz Istočnog Sarajeva uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela prevara i neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.
Srna nezvanično saznaje da je riječ o Nemanji Stojanoviću.

Osobu N.S. uhapsili su policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policiije MUP Republike Srpske, a u okviru istrage urađen je pretres kuće koju osumnjičeni koristi u Istočnom Sarajevu, tokom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

– Osoba N.S. se sumnjiči da je pomenuta krivična djela počinio na taj način što se registrovao na sajtove kao što su ‘freelancer.com’ i ‘upwork.com’ (na kojima se nude i traže frilensing poslovi), te se predstavljao kao zaposlenik dvije banke iz Banjaluke – saopšteno je iz MUP Srpske.

Foto: Profimedia

Iz MUP navode da je u ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u pomenutim bankama, kao i drugih razloga, osumnjičeni putem usluge “Pejpal” i “Vestern junion” naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih. Prema do sad prikupljenim informacijama, navode iz MUP Srpske, osumnjičeni je na svoje ime primio više stotina uplata iz različitih dijelova svijeta.

– Osumnjičeni je, takođe, pravio lažne naloge na društvenoj mreži Fejsbuk na kojima se predstavljao kao zaposlenik u istim bankama, neovlašteno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova. Do sad poznati nalozi koje je osumnjičeni koristio u ovu svrhu su Milanko Anđušić, Pavle Simović i Dženifer Lago – ističe se u saopštenju.

S ciljem dokumentovanja svih krivičnih djela i same istrage, iz MUP Srpske mole građane koji su imali kontakt sa ovim licem posredstvom interneta i bili prevareni da to prijave Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet na i mejl adresu [email protected]

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO