Hronika

"Imaju složene povrede, trebaće vremena da se oporave" Djeca koja su teško povrijeđena u nesreći koja se dogodila u Bugarskoj nalaze se u stabilnom stanju

Stanje dvoje djece, članova Kulturno-umetničkog društva "Ju-Lira" iz Batajnice, koja su u četvrtak, nakon teške nesreće, dopremljena helikopterima MUP Srbije, iz Bugarske u Srbiju, je stabilno, iako se radi o složenim i teškim povredama i trebaće vremena da se oporave, saznaje se u UDK "Tiršova".

"Imaju složene povrede, trebaće vremena da se oporave" Djeca koja su teško povrijeđena u nesreći koja se dogodila u Bugarskoj nalaze se u stabilnom stanju
FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA SRBIJE/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Svih sedam mališana koja su prethodno transportovana sanitetima Hitne pomoći u UDK “Tiršova”, u ovoj nesreći prošla su dobro bez težih povreda, te je njih šestoro otpušteno na kućno liječenje, dok će sedmi pacijent, kako se očekuje, u ponedeljak otići na kućno liječenje.

Iako je moglo biti fatalno, kada je autobus sa 38 djece i 11 odraslih sletio s auto-puta u Bugarskoj, na sreću, svi su živi i transportovani su kući.

– Ne smijem da pomislim šta je i kako moglo da se desi. Čim smo čuli šta se dogodilo, suprug i ja smo krenuli po dijete. Srećom prošlo je samo sa ogrebotinama, ali trauma je tu i trebaće vremena da se prevaziđe u psihičkom smislu. Ljekari, medicinsko osoblje su bili divni, kao i svi ostali, odmah je došao i naš ministar, pa smo nešto kasnije i krenuli kući sa djecom koja su mogla da putuju odmah. Znam da niko nije želio da se ovo desi, ali ovo je velika opomena za sve vozače da i minimalna nepažnja može izazvati nesreću. Još uvijek smo svi u šoku, u razgovoru sa drugim roditeljima, priča je manje-više ista. Nadam se da će svi biti dobro – kaže u razgovoru majka djeteta koje je bilo u autobusu.

Pročitajte još

Kada se nesreća dogodila, srpskim državljanima u Bugarskoj su pomogli svi koji su se našli u blizini, od putnika koji su prolazili, pa sve do medicinskog osoblja. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odmah u toku noći krenuo je put Bugarske, kako bi obišao povrijeđene, razgovarao sa tamošnjim ljekarima o stanju i daljem liječenju, ali i iskordinisati transportom povrijeđenih u Srbiju, kako najprije drumskim prevozom, tako kasnije i helikopterima.

Direktor UDK “Tiršova” doc. dr Siniša Dučić kaže da je šestoro od sedmoro koji su doputovali sanitetima Hitne pomoći iz Niša, već otpušteno na kućno liječenje, da se očekuje da će i sedmi pacijent u ponedeljak moći da ide kući.

– Šest je otišlo kući, jedno je ostalo, očekuje se da u ponedeljak bude otpušteno na kućno liječenje. Što se tiče ovo dvoje dopremljenih u četvrtak, situacija je izuzetno teška i složena. Jedan pacijent ima povrede mozga, u teškom je stanju, nije u ovom trenutku vitalno ugrožen, stabilan je. Drugi pacijent ima mnogobrojne prelome kostiju, karlice, butne kosti, ima mnogobrojne povrede mekih tkiva. Svjestan je i vitalan. Svakako, trebaće vremena da se oni zaliječe, jer u pitanju su teški pacijenti – kaže dr Dučić.

FOTO: ЛИДИЯ ДЕЛИРАДЕВА, FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE
FOTO: ЛИДИЯ ДЕЛИРАДЕВА, FACEBOOK/DRUŠTVENE MREŽE

Podsjetimo, djeca su putovala iz Nesebara i oni su dio folklornog ansambla “JU-LIRA”. Svi putnici su iz Srbije, većina je iz Batajnice. Na lice mjesta odmah su stigla dva vozila hitne pomoći, vatrogasna jedinica i nekoliko policijskih vozila. Nesreća se dogodila 216 kilometara u pravcu Sofije, kod Stare Zagore.

– Kada sam ušao u bolnicu, zatekao sam pakao. Nije stvar samo u tome što se dogodila autobuska nesreća, već u tome što je riječ o djeci – okrvavljenoj, uplašenoj, većina njih bez roditelja. Vrištali su… – ispričao je Georgi Minkov zamjenik direktora Hitne pomoći i vanredni profesor o teškoj nesreći koja se dogodila preksinoć na auto-putu Trakija u Bugarskoj.

Transport helikopterima za dvoje težih pacijenata obavljen je besprekorno uz sav neophodan medicinski nadzor, piše Blic.

– Sve je u putu proteklo kako treba, oni su nakon slijetanja smješteni u UDK Tiršova, i ono što očekujemo je da će se polako oporaviti. Kako oni, tako i sva ostala djeca, bilo da je u pitanju lakša, ili teža povreda, sigurno da će ovo pamtiti – kaže “član tima koji je letio sa povrijeđenim pacijentom.

Prihvati notifikacije