Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“IMALI BISMO KĆERKU LJEKARA I UNUKU OD 20 GODINA” NATO bombe odnijele Nišlijku i njenu bebu u stomaku

Društvo
Autor:

Foto: B. Janačković/RAS Srbija

“Zapitali smo se nebrojeno puta kako bi nam izgledao život da nije bilo tog tragičnog dana. Imali bismo kćerku koja bi bila ljekar i unuku koja bi sad punila 20 godina. Svake godine brojimo koliko godina bi imala naša unuka da je imala sreću da se rodi. Ne prođe dan, a da se ne zapitamo zašto je moralo sve tako da bude.”

I nakon dvije decenije, neizrecivo tužno i bolno odjekuju riječi Radice i Miloja Ilića iz Niša, roditelja Ljiljane Spasić (26) koja je u sedmom mjesecu trudnoće poginula 7. maja 1999. od kasetnih bombi tokom NATO bombardovanja Niša. Ljiljana, student IV godine medicine, kobnog dana došla je u Niš kako bi otišla na kontrolu kod ljekara. Trebalo je istog dana da se vrati, ali je neplanirano ostala još jedan dan u Nišu pa je sa svekrvom krenula na Tvrđavsku pijacu, da kupi prve trešnje. Bile su u Šumatovačkoj ulici kada su sa neba počele da padaju nemilosrdne “žute ubice”…

– Pod ruku je uhvatila svekrvu i pošle su do pijace, bile su vesele, samo što nisu zapjevale. Nisu se nadale, ništa nije niko naslućivao… Doktorka iz obližnje ambulante koja je prva došla do nje mi je rekla: “Nemoj da se sekirate, nije se mučila mnogo, jedan geler joj je presjekao arteriju na vratu, za dva minuta je iskrvarila”. Svekrva koja je kasnije preminula bila je dosta povrijeđena, ali Ljiljana je imala samo jednu ranu na vratu, samo taj jedan geler koji joj je presjekao vitalnu arteriju – priča Radica Ilić, Ljiljanina majka.

Ljiljanini roditelji su bili na selu gdje su čuli da je Niš žestoko bombardovan, ali još nisu znali šta se desilo. Sve dok popodne nije došao njihov sin i donio im tragičnu vijest.

– Nema strašnije od toga da roditelj sahranjuje svoje dijete. Nama je taj 7. maj najcrnji dan u godini. Ljiljanu smo sahranili 11. maja u 11 sati, na dan i sat svog vjenčanja. Strašno. Ne bi možda bilo strašno da znaš da je neko dugo bolestan… A ovo, odjednom se prekine život u cvijetu mladosti, sa novim životom u sebi – veli Radica.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO