Hronika

"IMAM CRNE RUPE U SJEĆANJU" Sramna odbrana ubice starice, vještaci sve opovrgli

“Popio sam toga dana tri litra vina, nekoliko limenki piva, uzeo pet grama marihuane i 10 mililitara droge „dži“. Moje ponašanje nikada nije bilo destruktivno, uvijek je bilo autodestruktivne prirode.

"IMAM CRNE RUPE U SJEĆANJU" Sramna odbrana ubice starice, vještaci sve opovrgli
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE

Da me je prethodnog dana policija u Raškoj kada sam obio prodavncu pića zaržala 48 časova, ništa od ovoga se de bi desilo, jer sam planirao tih dana da se dobrovoljno prijavim za liječenje od alkoholizma.”

Ovako se na današnjem nastavku suđenja sramno branio ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške koji je osumnjičen da je svirepo ubio Jelicu Tatarovski, prenosi Blic.

Grahovac je optužen da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine brutalno ubio staricu Jelicu Tatarovski (82) iz Niša sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem iz koristoljublja u njenom stanu na Bulevaru dr Zoranana Đinđića u Nišu i nakon toga ukrao 760 evra. Nakon zločina on je pobjegao za Beograd gde je uhapšen nekoliko dana kasnije.

“Da je bio pod uticajem svega što je naveo ne bi mogao to da uradi”

Dr Veselin Pečenica predsjednik komisije vještaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu izjavio da je na osnovu analize ličnosti i sudskih spisa komisija vještaka zaključila da je ponašanje Grahovca “u značajnoj mjeri bilo racionalno” a kontrola postupaka pod “dominantnom voljom”.

Upitan od strane zamjenika VJT Andrije Ivića da ako se uzme kao tačno da je Grahovac uzeo pomenutu količinu alkohola i droge, da li bi mogao da više puta ulazi u zgradu, presvlači se, izbjegava kamere, odlazi u bolnicu pa u Beograd, dr Pečenica je istakao da bi se to sve sigurno odrazilo na njegovu motoričku sposobnost koja bi bila snižena.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

– Obzirom da navodi da je konzumirao i drogu “dži” očekivalo bi se potenciranje dejstva alkohola jer sve deluje depresivno na centralni nervni sistem. Iz tih razloga mislimo da bi i druge sposobnosti okrivljenog bile kompromitovane, osim amnezije koju iznosi u svojoj odbrani. Kada je komisija radila prvi nalaz, prije iznošenja odbrane okrivljenog, ocjenjeno je da u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije bio neuračunljiv. Nakon iznošenja odbrane evidentira se velika disproporcija između činjeničnog stanja i njegovog subjektivnog odnosa prema krivičnom djelu. Smatramo da isti ne bi bio sposoban da predmetno krivično djelo učini s pretpostavkom da je konzumirao sve navedene supstance. Da je konzumirao sve navedeno bila bi neophodna hitna medicinska pomoć uslijed omamljenosti, sediranosti i pospanosti a motorički ne bi bio sposoban da preduzima sve radnje – objasnio je dr Pečenica.

Odgovarajući na pitanje dr Zorana Ćirića, stručnog savjetnika odbrane, da li su vještaci imali u vidu da je Grahovac lečen zbog zlostavljanja i kako se to odrazlio na razvoj njegove ličnosti, dr Pečenica je istakao da su i tu činjenicu uzeli u obzir kada su zaključili da kod okrivljenog postoji samo granični poremećaj ličnosti.

Ukazujući na to da se Grahovac liječi od 2016. godine od depresije dr Ćirić je upitao da li se može ta bolest svrstati u privremena duševna oboljenja, ali je dr Pečenica to negirao.

Dr Pečenica je rekao i da zavisnost od većeg broja psihoaktivnih supstanci i alkohola ne predstavlja u pravnom smislu duševnu bolest, kako to potencira odbrana. On je objasnio da je okrivljeni tokom života konzumirao psihoaktivne supstance i da je vremenom došlo do politoksikomanske zavisnosti, zbog čega je i data mera lečenja narkomana u zdravstvenoj ustanovi, a ne lečenja od alkoholizma jer je prva mera šireg karaktera.

Za 10 minuta joj nanio 50 teških povreda

Savetnik odbrane dr Ćirić upitao je dr Pečenicu i za ocjenu da li činjenica da je na tijelu ubijene žene utvrđeno 26 ubodnih rana sa značajnom dubinom kanala, 16 sekotina i 15 ozbiljnih razderotina, što je ukupno oko 50 ozbiljnih rana nanijetih u periodu od 10 do 15 minuta, može upućivati na psihičko stanje Grahovca? Prije nego što je odgovorio, regovao je zamjenik VJT Ivić uz napomenu da se u optužnici navodi da su povrede nanijete u periodu “od 10 do 15 minuta a vjerovatno i duže”, što treba uzeti u obzir.

Pročitajte još

– Broj povreda, intenzitet nanošenja i vrijeme trajanja nanošenja mogu na indirektan načinu kazati na psihičko stanje okrivljenog u vrijeme izvršenja krivičnog djela za koje se tereti. Ako imamo situaciju da je nanešen veliki broj povreda posebno ako su intenzivne I u vrlo kratkom vremenskom intervalu, to može upućivati na afektno stanje. U drugoj situaciji, posebno u drugom vremenskom periodu, isključuje se ova mogućnost a sugeriše na tendenciju da se započeta radnja dovrši – istakao je dr Pečenica.

Odbrana osporava vještačenje

Sud je saslušao i savjetnika odbrane dr Ćirića koji je izneo niz primjedbi na nalaz vještaka Specijalne zatvorske bolnice iz Beograda, smatrajući da je nepotpun i sa “značajnim nedostacima”. On smatra da se razvoj ličnosti okrivljenog odvijao u nepovoljnim porodičnim okolnostima zbog brutalnosti koju je ispoljavao njegov otac a kasnije je u bio i seksualno zlostavljan u 5.godini što je dovelo do poremećaja – disharmonične neskladne ličnosti, na koji su se kasnije nadovezali I psihički poremećaji –depresija, za koju kaže da predstavlja privremeno duševno oboljenje, i zavisnost od psihoaktivnih susptanci.

Sud je prihvatio prijedlog advokata odbrane Jelene Arsić da se sasluša vještak Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dr Radovan Karadžić o tome koliko je povreda na tijelu starice bilo nanijeto dok je bila živa, sa koliko snage su nanijete, kakva je njihova mehanika i intenzitet. Suđenje se nastavlja 21. decembra.

Možda sam i prije ubio nekoga, al se ne sjećam

Grahovac je u ranijoj odbrani pred sudom rekao da je kriv jer forenzičke dokaze ne može da ospori, ali da se ubistva ne sjeća jer mu se već dešavalo da ima crne rupe u pamćenju kada pomiješa velike količine alkohola i droge. Onje ispričao da ga je u mladosti otac brutalno prebijao a njegov prijatelj i silovao kada je imao 5.godina. Zbog trauma se odao alkoholu, drogama i prostituciji.

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ/RAS SRBIJA

Kada je saznao da je HIV pozitivan krenuo je u Niš da se vidi sa bivšim partnerom i drugaricom ali su ga obili, pa se napio i uzeo drogu „dži“ koja izaziva agresiju. Kako tvrdi, htio je da skoči sa solitera, ali je onda izgubio pamćenje, a sljedeće čega tvrdi da se sjeća je da je u autobusu sa Beograd sa zamotanom ruku.

– Ni na kraj pameti mi nije palo šta se desilo. I ranije mi se dešavalo da imam crne rupe u sjećanju kada pomešam alkohol i narkotike. Možda sam ranije još nekoga ubio u takvom stanju, a da se ne sjećam – naveo je Grahovac ranije u svom obraćanju pred sudom.