Politika

"Imamo adekvatan broj policijskih službenika u skladu sa dešavanjima na terenu" Oglasili se iz MUP Kantona Sarajevo uoči ročišta Miloradu Dodiku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas bi se u Sudu Bosne i Hercegovine u 13 sati, trebao izjasniti o krivici, a kako prenose pojedini mediji, ispred zgrade Suda BiH će doći i Dodikove pristalice.

Milorad Dodik predsjednik RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Potparol MUP Kantona Sarajevo Mersiha Novalić je izjavila za Fenu da imaju adekvatan broj policijskih službenika na području cijelog kantona, uključujući i područje opštine Novi Grad i navedenu mikrolokaciju.

Pročitajte još

– Imamo adekvatan broj policijskih službenika u skladu sa dešavanjima na terenu – navela je ona.

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano ročište u predmetu koji se odnosi na predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Dodik se danas izjašnjava o krivici u Sudu BiH pa potom organizuje sastanak koalicije na nivou BiH.

Oni bi se trebali izjasniti o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita u vezi sa ranije osporenim zakonima o državnoj imovini. Dodik je potvrdio da će se odazvati na poziv Suda, ponovno ga nazivajući antiustavnim.

Za Dodika riječ je opštem napadu na RS i političkom procesu sa ciljem da mu se zabrani politički rad. Optužnica je uslijedila nakon što je Dodik potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je potom objavio Službeni glasnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu