Društvo

"Imamo dječaka (16) u teškom stanju" Doktor Kon poručuje da oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za borbu sa epidemijom korona virusa rekao je za Pink da su neophodne ozbilje sankcije za one koji ne poštuju epidemiološke mjere.

"Imamo dječaka (16) u teškom stanju" Doktor Kon poručuje da oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dječaka od 16 godina koji je u teškom stanju. Sve to skupa podrzumijeva da virus traži osjetljivu populaciju, i preko porodica ulazi u škole – kaže Kon za Pink.

On ističe da je proces imunizacije neophodan, kao i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

– Moramo biti efikasniji i brži. Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije djece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za djecu od pet do 11 godina – navodi on.

Kon tvrdi da je dugotrajniji imunitet koji dobijaju djeca vakcinacijom.

Pročitajte još

– Oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet. Svako ko je primio Sinofarm već poslije 4 mjeseca može da primi tu buster dozu pojačanja i to se preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa – rekao je Kon.

Doktor Kon je upozorio da je potrebno da ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili imunosupresiju treba da se vakcinišu u nakon 4 mjeseca.

– Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom djece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efektivnija i efikasnija zaštita – objasnio je Kon.

– Potrebno je sprovoditi epidemiološke mjere i ozbiljno kažnjavati one koji ih krše – zaključuje on.

Prihvati notifikacije