Svijet

"Imamo novac za finansiranje svih obaveza" Vlada Crne Gore negirala navode o rasprodaji imovine zbog kineskog kredita

Iz Vlade i Ministarstva finansija Crne Gore negirali su da postoji plan rasprodaje državne imovine, kako bi bio vraćen dug kineskoj banci, odobren radi finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa.

"Imamo novac za finansiranje svih obaveza" Vlada Crne Gore negirala navode o rasprodaji imovine zbog kineskog kredita
FOTO: BORIS PEJOVIC/EPA

Iz Vlade su to kazali za list Dan, nakon što je agencija Rojters prenijela da Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o korišćenju stotina miliona evra jeftinog kredita Evropske unije, i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga.

Iz Vlade su, prenosi RTCG, pojasnili da su više puta isticali da Crna Gora ima stabilne javne finansije.

Pročitajte još

– Nije tačno da se priprema bilo kakva rasprodaja državne imovine, niti za tim ima potrebe. Ova Vlada je obezbijedila da Crna Gora ima novca za finansiranje svih obaveza, što uključuje i one prema kineskim povjeriocima. Jasno smo više puta saopštili da od Evropske unije nijesmo tražili da preuzme ili otplati dugovanja koja imamo za nezavršeni autoput, koji je ugovarala bivša vlast. Otvoreni smo za saradnju sa našim evropskim partnerima, da bismo došli do najpovoljnijih mogucihuslova kada je riječ o finansiranju strateških projekata u Crnoj Gori, kakav je i autoput – rekli su iz Vlade i Ministarstva finansija.

Oni ističu da su predvidjeli servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini.

– Prijedlogom budžeta za 2021. godinu, čje se usvajanje ovih dana očekuje od Skupštine Crne Gore, predvidjeli smo sredstva za otplatu i servisiranje svih kreditnih obaveza u ovoj godini. Crna Gora ima stabilne i održive javne finansije, zahvaljujući pravovremenoj emisiji obveznica, ali i uvodenjem programskog budžeta koji je pomogao pri racionalizaciji i smanjenju nepotrebnih troškova – kazali su iz Vlade.

Pitanje duga prema kineskoj banci, kako se podseća, bila je jedna od tema razgovora crnogorskog premijera Zdravka Krivokapica i evropskog komesara za pregovore o pridruživanju Olivera Varheljija u martu u Podgorici.

Varhelji je u aprilu rekao da razmatraju kako da pomognu Crnoj Gori da se suoči sa teškoćama koje su nastale usljed kreditnog aranžmana sa kineskom bankom za autoput i koji je velika finansijska prepreka za Crnu Goru. Tada je kazao i da nije na EU da plaća umjesto drugih zajmove, ali i da to nije ono što Vlada traži od EU, već da se razmotri mogućnost refinansiranja, odnosno drugi finansijski modaliteti.

Agencija Rojters, podseća se, objavila je u petak, pozivajuci se na zvaničnike EU koji su tražili da ostanu anonomni, da je crnogorski dug prema Kini u fokusu rasprave o kineskom uticaju u Evropi i mogao bi zakomplikovati proširenje EU na Balkan.

Prihvati notifikacije