Kolumne

Imamo stav, a nemamo pojma

Ko smo mi? – Građani. Šta hoćemo? – Hoćemo u EU. Zašto? – Nemamo pojama, tamo su valjda bolje plate.

Imamo stav, a nemamo pojma
Foto Alexandros Michailidis/Shutterstock

Bolje plate i bezbrižan prelazak granica je sve što građani Bosne i Hercegovine žele od EU, odnosno, to je sve što većina zna o pravima i obavezama njenih članica. Kako je nastala, šta donosi i odnosi, koliko nam treba da joj se približimo, dokle smo stigli i šta nas koči pojma nemamo. Mi znamo da hoćemo veće plate i uređenu državu, ali ako može samo da se mi puno ne bakćemo oko toga.

Hoćemo uredne gradove kao u Austriji, a pravimo divlje deponije preko puta škole; hoćemo pravnu državu, a nosimo koverat sudijama; hoćemo uređen sistem, a potežemo veze i kada treba da mjerimo pritisak; hoćemo evropski sistem obrazovanja, a kupujemo diplome; želimo bolje zdravstveno osiguranje, ali ako može da ne plaćamo ništa.

Dakle, nespremni građani, nespremni političari, nespremni i oni tamo da nas prime.

Dok stručnjaci za evropske integracije stalno organizuju okrule stolove, panel diskusije, pišu izvještaje i analiziraju procese, građanima ova tema i nije toliko atraktivna.

Od političara mogu da čuju “izražavanja nadanja, opredijeljenost za EU put, težnju ka dobijanju statusa kandidata…” i ostale izjave koje su samo mlaćenje prezne slame.

Na stranu to što ćemo mi ovim tempom dio EU postati nekad u trećoj reinkrenaciji, ni Kancelarija visokog predstavnika za EU se ne trudi da nam približi šta bi nas to tamo čekalo.

Međutim, sad da izađemo na ulicu i pitamo građane treba li BiH u EU, svako bi imao stav po tom pitanju. Jedni hoće, jer nam treba uređen sistem, jedni neće jer neće moći peći rakiju, dok drugi hoće da bi mogli izaći iz BiH.

Iako eksperti za međunarodne odnose jasno kažu da je EU jednia perspektiva BiH, opšta neinformisanost u kombinacji sa čvrstim stavom da sve znamo i pompeznim izjavama političara, daje za rezultat zabrinjavajuće rezultate anketa u kojima veliki broj građana smatra da nam EU ne treba, te da nam je bolje da se okrećemo majci Rusiji, ili nekoj drugoj prijateljskoj zemlji.