Svijet

IMUNI I VAKICNISANI Od danas stroga pravila za ulazak u Sloveniju

Ulazak u Sloveniju od danas će biti dopušten osobama koje dokažu da su preboljele virus korona ili su još imune, odnosno ukoliko predoče dokaz da bile pozitivne prije najmanje tri sedmice od dolaska na granicu i najviše šest mjeseci prije toga.

IMUNI I VAKICNISANI Od danas stroga pravila za ulazak u Sloveniju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ulazak će biti dopušten i onima koji predoče potvrde o vakcinisanju protiv kovida 19, najmanje sedam dana nakon primanja druge doze “Biontek-Fajzerove” vakcine ili najmanje 14 dana nakon dobijanja “Modernine”.

Ako je riječ o vakcinaciji “Astra Zenekinom” vakcinom, nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan.

Slovencima se od sutra zabranjuje odlazak u države sa crvenog popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog pi-si-ar testa ili potvrde o vakcinisanju, odnosno preboljenom kovidu 19, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje sa crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države sa područja bivše SFRJ.

– Uredba sa mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje, biće na snazi najmanje do 12. aprila – rekao je Hojs, te pojasnio da je mjera donesena pred vaskršnje praznike.

Izuzeci se odnose samo na putnike u tranzitu i teretni transport, te putovanja radi uklanjanja opasnosti po život i zdravlje, prenose hrvatski mediji.

Prihvati notifikacije