Svijet

IMUNIZACIJA U AUSTRIJI Vakcinacija radnika supermarketa u maju

Lanci supermarketa u Austriji planiraju da vakcinišu svoje zaposlene od sredine maja.

IMUNIZACIJA U AUSTRIJI Vakcinacija radnika supermarketa u maju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Austrijska vlada najavila je spremnost stavljanje na raspolaganje vakcina, ali za sada još nema fiksnog termina za početak vakcinacije zaposlenih u supermarketima.

Za pripremu centara za vakcinaciju, kako ističu, trgovinski lanci trebaju još dvije do tri nedjelje.

– Nadamo se da ćemo sredinom maja moći da počnemo sa vakcinacijom – ističe lanac “Špar” koji zapošljava više od 50.000 ljudi, čime je ta grupacija najveći privatni poslodavac u Austriji.

Kompanija je izradila plan vakcinacije, kao i redoslijed zaposlenih na osnovu kojih će se davati vakacine.

U roku od tri nedjelje svi zaposleni bi trebalo da dobiju prvu vakcinu. Grupacija “Reve” (Rewe) u okviru koje posluju supermarketi Adeg, Bila, Bipa, Peni takođe planira da otvori sopstveni centar za vakcinaciju.

– Očekujemo da će odabrana preduzeća u trećoj nacionalnoj fazi vakcinacije dobiti vakcine, a to bi trebalo da bude u drugoj polovini maja – poručuju iz “Reve”.

“Lidl” Austrija se nada da će njihov centar za vakcinaciju moći da krene sa radom između sredine i kraja maja.

Zaposleni su se već interno registrovali za vakcinu protiv korona virusa. Do sredine juna, plan je kompanije, da se vakcinišu svi zaposleni koji to žele.

Drugi lanac diskonta “Hofer”, koji ima 12.000 zaposlenih, ukazuje da su sproveli sve pripreme, ali da još nemaju konkretan dogovor o vremenu vakcinacije.

Pročitajte još

– Sproveli smo sve pripreme kako bi kao sistemski relevantni trgovci namirnicama što je ranije moguće počeli sa vakcinacijom – poručuju iz “Hofera”.

Austrijska vlada najavila je da želi što je pre moguće da u velikim kompanijama otvori zasebne centre za vakcinaciju.

Pored supermarketa vakcine od države dobiće kompanije sa državnim udjelom kapitala, I pojedine velike firme koje su prisutne širom zemlje, a među njima su i građevinski koncern PORR, ali i Pošta Austrije, naftna kompanija OMV i A1 Telekom Austria.

Prihvati notifikacije