Svijet

IMUNIZACIJA U SLOVENIJI I HRVATSKOJ Za sada nema promjene strategije vakcinisanja "AstraZenekom"

Slovenija za sada neće mijenjati strategiju vakcinacije protiv virusa korona, pa će "Astra Zenekom" i dalje prvenstveno vakcinisati osobe od 60 do 65 godina, izjavila je vodeći slovenački infektolog Bojana Beović.

IMUNIZACIJA U SLOVENIJI I HRVATSKOJ Za sada nema promjene strategije vakcinisanja "AstraZenekom"
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Beovićeva je navela da će do promjene vjerovatno doći sredinom aprila, kada bi, prema najavama, mogla da im bude dostupna i vakcina proizvođača “Džonson i Džonson”.

– Mislim da će se do tada za nove pristupe odlučiti i druge evropske države kod kojih su zabilježene pojave krvnih ugrušaka kod vakcinisanih – rekla je Beovićeva slovenačkim medijima.

Pročitajte još

Ona smatra da će Slovenija u budućem pristupu vakcinacije pratiti praksu najvećih država u Evropi.

Govoreći o jučerašnjoj odluci Evropske agencije za lijekove (EMA) o vakcini “AstraZeneka” i mogućim rizicima, ministar zdravstva Janez Poklukar je iznio podatke da u Sloveniji do sada nije bilo nijednog slučaja pojave krvnih ugrušaka.

Slovenija je do sada više puta promijenila pristup u korištenju “AstraZenekine” vakcine, pa su najstariji dobijali isključivo “Fajzer” i “Modernine” vakcine, a “AstraZenekinom”, koja je najviše na raspolaganju, vakcinisani su mlađi, između ostalih i zaposleni u školstvu, u masovnoj akciji te populacije u martu.

FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Hrvatska nema dovoljno podataka da bi mijenjala preporuke za vakcinisanje “AstraZenekom”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Kaić smatra da treba nastaviti vakcinisati “AstraZenekom” sve dok ne bude dokaza da neku grupu građana ne bi trebalo vakcinisati.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj nije bilo slučajeva trombotičke trombocitopenije.

– Ne znam zašto je od početka toliko problema s “AstraZenekom”? S vremenom se pokazalo na masovnom korištenju, u Evropi i Velikoj Britaniji se shvatilo da je učinkovitost praktično ista jednaka kao sa drugim vakcinama – rekao je Kaić, prenose hrvatski mediji.

Premijer Andrej Plenković rekao je sinoć da će se u Hrvatskoj nastaviti imunizacija tom vakcinom, nakon najnovijeg mišljenja Evropske agencije za lijekove.