Svijet

INCIDENT U BAGDADU Teroristički napad na rezidenciju iračkog premijera, ispaljen projektil

Napad dronom punim eksploziva izveden je jutros na rezidenciju iračkog premijera Mustafe al-Kadimija u Bagdadu, koji je prošao nepovrijeđen.

INCIDENT U BAGDADU Teroristički napad na rezidenciju iračkog premijera, ispaljen projektil
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Iračka vojska saopštila je da se radi o pokušaju atentata.

Napad, u kome je povrijeđeno nekoliko pripadnika lične pratnje Kadimija, uslijedio je nakon protesta u Bagdadu zbog rezultata opštih izbora prošlog mjeseca.

Iračka vojska saopštila je da je meta napada bila rezidencija Kadimija i da je on “dobrog zdravlja”, ne navodeći detalje.

Pročitajte još

Snage bezbjednosti pronašle su ostatke malog drona punog eksploziva koji je korišten u napadu.

– Za sada je prerano govoriti ko je izveo napad. Povjeravamo obavještajne podatke i čekamo rezultate istrage koji će ukazati na počinioce – rekao je neimenovani zvaničnik bezbjednosti.

Nijedna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad na rezidenciju iračkog premijera.

Američki Stejt department osudio je napad i ponudio pomoć u istrazi.

– Ovaj očigledni čin terorizma, koji snažno osuđujemo, usmjeren je na samu srž iračke države – rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Portparol glavnokomandujućeg iračkih oružanih snaga rekao je da je bezbjednosna situacija sada stabilna unutar Zelene zone u Bagdadu, u kojoj se nalaze vladine institucije i strane ambasade.

Državna novinska agencija INA objavila je slike oštećenih dijelova rezidencije iračkog premijera kao i oštećeno terensko vozilo u garaži.

Na zvaničnom “Tviter” nalogu iračkog premijera navodi se da je Kadimi dobro i pozvao je na mir. /kraj/dd

Prihvati notifikacije