Politika

Incko o sankcionisanju političara "To je još u početnoj fazi"

Ne mogu komentarisati pitanje sankcija, s obzirom da je to još uvijek u početnoj fazi.

Incko o sankcionisanju političara "To je još u početnoj fazi"
FOTO: OHR

To je izjavio visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, komentarišući informacije koje su se pojavile u javnosti da je napravio spisak političara u BiH za sankcionisanje, a koji je navodno uputio i na adresu američe administracije.

– Jasno je, međutim, da izabrani zvaničnici ni u kom slučaju ne smiju vječno i nekažnjeno veličati i odlikovati osuđene ratne zločince, uprkos međunarodnim presudama i suprotno duhu i slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Isto tako, lokalni zvaničnici ne smiju tolerisati veličanje osuđenih ratnih zločinaca u svojim gradovima ili opštinama, bez obzira na to ko je za to odgovoran te moraju preduzeti korake da se situacija ispravi kada je riječ o muralima, transparentima, spomen-pločama i drugim javnim oblicima njihovog veličanja – rekao je Incko.

Podsjećamo, portal politicki.ba objavio je da je Incko zatražio da se sankcionišu osobe koje su se protivile njegovom zahtjevu da se oduzmu odlikovanja RS data osuđenim ratnim zločincima. Na spisku se navodno nalaze Nenad Stevandić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, Nenad Nešić.

Pročitajte još

Lista koju je incko sastavio ima najmanje deset imena, a na njoj su još i Dragan Čović, te gotovo kompletan vrh Hrvatske demokratske zajednice, kao i nekoliko potpredsjednika Stranke demokratske akcije.

Prema pisanju ovog medija, spisak je poslao i na adresu administracije predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Kada je riječ o RS, Incko je Narodnoj skupštini svojevremeno dao rok da oduzme povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, u suprotnom zaprijetivši sankcijama. Parlament je njegov zahtjev odbio. Na američkij crnoj listi već se nalazi nekoliko političara iz Srpske, među kojima su najpoznatiji Milorad Dodik i Nikola Špirić.

Prihvati notifikacije