Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Incko za Dojče vele: Samo ako ne uspiju DOMAĆA RJEŠENJA, treba primjeniti BONSKA OVLAŠTENJA

Politika
Autor:

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u intervjuu za DW rekao je da primat prije bonskih ovlaštenja imaju domaća rješenja u BiH i da će nakon rješavanja problema oko imena Makedonije, spora Srbije i Kosova, na red doći i BiH.

Na konstataciju novinara da su četiri delegacije u Savjetu bezbjednosti UN spomenule upotrebu bonskih ovlaštenja, uslijedilo je pitanje da li je to neka vrsta opredjeljenja da se ponovo vrati tim ovlaštenjima ili je u pitanju neki novi trend, prenosi Avaz.

– To je i jedno i drugo. Malo je to i frustracija međunarodne zajednice što stvari idu tako sporo i što ima tako malo domaćih rješenja. Neki zbog toga i razmišljaju da bi se možda trebalo vratiti bonskim ovlaštenjima, ali kao posljednjoj mogućnosti – kaže Incko.

Prva mogućnost, naglašava, uvijek mora biti domaće rješenje i tek kada ono ne uspije, treba primijeniti bonska ovlaštenja.

– Mislim da su neke stvari otišle predaleko. Recimo, izbori u Mostaru ili status Srba u Mostaru koji tamo zvanično ne postoje. Isto tako, slučaj “Sejdić-Finci” traje deset godina. To je prosto predugo. Čak i ako nismo u pravu, ljudi odlaze iz BiH pošto oni više nemaju vremena da čekaju – navodi Incko.

S obzirom na to da je bio u Vašingtonu, novinar DW upitao ga je ima li podršku Amerikanaca da bude malo oštriji.

– Amerikanci na svojoj agendi imaju 400 konflikata po cijelom svijetu, od Venecuele do Sjeverne Koreje. Što se tiče Balkana, osjetio sam da postoji redoslijed da se do kraja napravi posao. Da se završi posao u Makedoniji, ali i da se završi posao između Srbije i Kosova. Onda bi na red došla BiH – odgovorio je Incko, dodavši kako želi da to potraje što kraće.

Uslijedila je i konstatacija novinara kako je njemački ambasador u Savjetu bezbjednosti sigurnosti rekao da nema ništa protiv toga da Incko bude na čelu Kancelarije visokog predstavnika u narednih desetak godina, odnosno da ima onoliki mandat koliki je imao Metju Nimec je takođe bio nekako mekan, ali je na kraju odradio posao.

– Da. On je tamo bio više od 20 godina. Nimec je radio na imenu Makedonija koja se ranije zvala Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, a sada se zove Sjeverna Makedonija. Znači, on je uspješno završio svoju misiju. To je i moja želja – zaključio je Incko, piše DW.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO