Društvo

INFEKCIJA U VRTIĆU U Užicu u bolnici završilo sedmoro djece, još se ne zna tačan uzrok

Na Dječjem odeljenju Opšte bolnice Užice trenutno se na liječenju nalazi sedmoro mališana – polaznika jednog privatnog vrtića – koji imaju tegobe u vidu proliva, povraćanja, malaksalosti i povišene temperature.

INFEKCIJA U VRTIĆU U Užicu u bolnici završilo sedmoro djece, još se ne zna tačan uzrok
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Četvoro njih primljeno je na u nedjelju, isto toliko juče, s tim što je jedno otpušteno na kućno liječenje. Uzrok njihovih zdravstvenih problema, rekla je za Blic dr Dara Božović, načelnica Dečjeg odjeljenja, je crijevna infekcija, a čime je izazvana znaće se kada budu završene sve analize.

– Sva djeca su iz istog privatnog vrtića, uzrasta su od 13 mjeseci do tri godine, i primljena su sa težom kliničkom slikom, ali njihovo stanje je danas mnogo bolje, niko nije životno ugrožen. I prošle nedjelje smo imali povećan broj pacijenata sa crijevnim problemima, među kojima ima i djece koja ne idu u taj vrtić i koja su starija. Oporavak ide svojim tokom, djeca se osjećaju bolje, ali još uvijek nisu za otpust, – kaže dr Božović.

Svi mališani su testirani na kovid-19, s tim što su antigenski testovi bili negativni, a rezultati PCR-a se čekaju. Po riječima načelnice dječjeg odeljenja nešto od nalaza je stiglo, nešto se očekuje, a danas će biti urađena detekcija stolice na viruse.

Sanitarna i veterinarska inspekcija, kao i Zavod za javno zdravlje, juče su u obišli privatni vrtić i izvršili nadzor, a neki rezultati ove kontrole mogli bi biti poznati i danas.

U Predškolskoj ustanovi Užice kažu da nije prijavljeno da iko od 2.100 njihovih polaznika ima tegobe poput onih zbog kojih su hospitalizovana djece iz privatnog vrtića.

Prihvati notifikacije