Banjaluka

INICIJATIVA “DUGE” Gradske subvencije dijeliti i za izradu rukotvorina

Humanitarno udruženje “Duga” uputilo je inicijativu Gradu Banjaluka da ubuduće u program subvencija za samozapošljavanje uvrste i kućnu radinost, kako bi se podržao razvoj ženskog preduzetništva.

INICIJATIVA “DUGE” Gradske subvencije dijeliti i za izradu rukotvorina
FOTO: M. MILANKOVIĆ/RAS SRBIJA

Zahtjev su predali u okviru projekta „Etno preduzetništvo alat za ekonomsko osnaživanje žena“, koje je “Duga” organizovala od oktobra prošle do jula ove godine. Tokom projekta, 62 žene uspješno su prošle radionice starog zanata: tkanja, veza, krojenja i šivanja, te obuku iz oblasti preduzetništva kako bi kasnije pokrenule samostalnu kućnu radinost.

– Kada smo razmatrali koje troškove sve žena mora da pokrije prilikom registracije samostalnog preduzeća, shvatili smo da im treba podrška, jer je njihov prihod dosta manji u odnosu na rashode. Uputili smo zato inicijativu Gradu da se u okviru već postojećih sredstava u budžetu i program subvencija uvede i novi pravac – kućna radinost, kao nešto što takođe može biti profitabilno – rekla je koordinatorka projekta Milica Spremo.

Inicijativa je prvenstveno namijenjena ženama starijim od 40 godina, kategoriji koja je, nažalost, teško zapošljiva, i kojima je dobrodošao svaki vid prihoda u kućnom budžetu.

Članice “Duge” očekuju da će dobiti pozitivan odgovor lokalne administracije jer su ih, prije zvaničnog uručenja inicijative, već upoznali s idejom. Naime, održani su radni sastanci s predstavnicima Gradske uprave, Privredne komore, Turističke organizacije, ali i odbornika, svih aktera značajnih u procesu donošenja jedne ovakve odluke.

– Veliki broj žena koje su bile dio projekta zainteresovano je za takav vid pomoći i one su već došle s idejama kako da naprave profitabilan biznis, šta bi izrađivale i kako bi vodile preduzeće. Naravno, korist bi imale i sve druge žene koje se bave starim zanatima. Cilj jeste da kućnu radinost postavimo na visoku liestvicu u društvu, ukažemo da rukotvorine nisu nešto što žene rade iz dosade, već tako promovišu našu kulturu i običaje – navodi Spremo, dodajući i da je aplikacija zmijanjskog veza skoro neizostavan dio njihovih predmeta.

Projekat „Etno preduzetništvo“ realizovan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija uz podršku Grada Banjaluka.

Radost života

HU “Duga” priprema novi projekat “Radost života 65+”, koji bi trebao početi za mjesec dana, a riječ je o podršci osobama treće životne dobi za samostalniji i kvalitetniji život. Ciljna grupa su žene starije od 65 godina, njih 40, za koje će biti organizovane kreativne radionice, izlet u Ljubačevo, te muzičke večeri.

Ove aktivnosti trebaju da doprinesu povećanju samopouzdanja, poboljšanja koncentracije, percepcije i pažnje, motoričkih sposobnosti, te uticati na smanjenje anskioznosti, osjećaja usamljenosti i straha od samoće.

–  Ugovor o sufinansiranju projekta biće nam uručen sutra u Gradskoj upravi. Nakon toga objavićemo poziv za prijavu učesnica na projektu koji će trajati od septembra do 30. novembra – najavili su iz udruženja.