Politika

INICIJATIVA SNSD BEZ PODRŠKE SDA Hoće li biti ODGOĐENA SJEDNICA Predstavničkog doma BiH?

Inicijativa SNSD za odgađanje sljedeće sjednice Predstavničkog doma dok se ne vidi ko čini vlast na nivou BiH – nema podršku iz SDA, dok u HDZ BiH kažu da je SNSD „u principu u pravu“.

INICIJATIVA SNSD BEZ PODRŠKE SDA Hoće li biti ODGOĐENA SJEDNICA Predstavničkog doma BiH?
FOTO: H. M./KLIX.BA

Podsjećamo, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Staša Košarac izjavio je ranije Srni da SNSD smatra da ne treba birati stalne komisije Predstavničkog doma BiH bez definisane strukture vlasti u zajedničkim institucijama, koja bi potvrdila imenovanje predsjedavajućeg, zamjenika i ministara u Savjetu ministara BiH.

Druga sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 17. januar, a na dnevnom redu je izbor članova stalnih komisija: Ustavnopravne komisije, Komisije za spoljne poslove, Komisije za spoljnu trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDA Safet Softić kaže za Srpskainfo da smatra da treba ispoštovati raniji dogovor Kolegijuma tog doma da sjednica bude održana.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ja sam, kao ovlašteni predstavnik, bio na kolegijumu kada je rečeno da ima potrebe da se ta sjednica održi još u decembru. Ali, pošto su bila odsutna četiri poslanika SNSD prihvatili smo konsenzusom da to ipak bude 17. januara. Ne vidim potrebu da usalgašeni dnevni tred i termin odgađamo. Ako SNSD želi da dovede u pitanje dogovor Kolegujuma, onda neka to obrazlože. Sve je kod nas izgleda postalo uslovljavanje. Sve što treba da se pomjeri s mjesta uslovljava se nečim drugim, ali mislim da ne bi trebalo ugrožavati rad organa – kaže Sofrić.

Sličan odgovor dobili smo i od poslanika SDA Alme Čolo.

– Ne podražavam takav stav SNSD. Sjednica Predstavničkog doma je zakazana i mislim da moramo izabrati komisije. Prema Poslovniku, ništa ne može da bude razmatrano u Predstavničkom domu BiH ako prije toga ne bude razmatrano na tim radnim tijelima koja treba da imenujemo. Odgađanje sjednice Predstavničkog doma značilo bi prolongiranje funkcionisanja tog doma koji je konstituisan i koji bi trebalo da počne da radi – kaže Čolo.

Pročitajte još

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba HDZ BiH Predrag Kožul kaže da je „u principu onako kako kažu u SNSD“, odnosno logično je da se prvo riješi pitanje vladajuće većine i dogovori novi Savjeta ministara BiH.

– Kolegijum Predstavničkog doma BiH je taj koji će da odlučiti da li će sjednica biti odgođena ili ipak održana. Zvaničan stav našeg kluba o tome još nije poznat jer nismo zasijedali – kaže Kožul.

Kolegijum Predstavničkog doma BiH čine Borjana Krišto iz HDZ BiH, Nebojša Radmanović iz SNSD i Denis Zvizdić u ime SDA.

Podršku SNSD ranije je dao poslanik DNS u Predstavničkom domu BiH Nenad Nešić.

Inače, imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH blokirano je jer hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, podršku Zoranu Tegeltiji iz SNSD uslovljavaju pristankom srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika na tzv. Godišnji nacionalni program BiH za NATO. Istovremeno, Dodik je za vojnu neutralnost i kaže da ne prihvata ucjene.