Gradovi

INICIJATIVA Žele da Arno Gujon bude POČASNI GRAĐANIN Zvornika

U zvorničkom Domu omladine održan je „Karavan kulture govora“ na kome je, kao jedan od predavača, svoje znanje srpskog jezika i kulture govora izneo Arno Gujon.

INICIJATIVA Žele da Arno Gujon bude POČASNI GRAĐANIN Zvornika
FOTO: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA

Zbog njegovog humanitarnog rada te činjenice da rado dolazi u Zvornik gdje je radio određeni period i upoznao svoju suprugu, Stanislav Tomić, prosvjetni i kulturni radnik će pokrenuti inicijativu da Gujon bude proglašen za počasnog građanina.

Tomić kaže da je Gujona lično upoznao prije nešto više od 5 godina na promociji njegove knjige u Zvorniku.

Arno Gujon je titulu počasnog građanina zaslužio, prije svega, svojim humanitarnim radom po kome je uostalom ovaj Francuz poznat široj javnosti, ali i činjenicom da je jedno vrijeme živio i radio u Zvorniku. Pored toga, ovog humanitarca, koga neki nazivaju „novim Arčibaldom Rajsom“, za Zvornik vežu lijepe uspomene, jer je svoju suprugu upoznao upravo u Zvorniku, tako da nam, kako sam kaže, uvijek rado dolazi u goste. Nadasve, to što jedna takva ličnost kao što je Arno Gujon rado dolazi u naš grad dovoljan je razlog da se razmisli o dodjeli titule počasnog građanina tom čovjeku, jer u Zvorniku on to zaista i jeste. I ovim putem apelujem na Skupštinu grada da ovaj prijedlog uvrsti u svoj dnevni red, jer prema članu 27. Statuta grada Zvornika Skupština grada „donosi odluku o proglašenju počasnih građana i uređuje prava i obaveze iz te odluke“ – kaže Tomić, koji je jedan od rijetkih građana što pokreću razne inicijative iz oblasti naučnog i kulturnog života te organizuje festivale i druge manifestacije.

Da inicijativa profesora Stanislava Tomića ima podršku govori i činjenica da je Gujon rado gostovao u Zvorniku u okviru „Karavana kulture govora“ pod nazivom „Njegujmo srpski jezik“ u prepunoj sali Doma omladine.

– Ova kampanja je jako važna jer je jezik u srži kulture jednog naroda. Ako čuvamo jezik, čuvamo i identitet srpskog naroda. Кaravan se bavi i izražajnošću, što je jako bitno, jer jezik nije samo pisana riječ, to je takođe i izgovorena riječ. Danas smo svjedoci da sve više ljudi sve lošije govore i to predstavlja problem u svakodnevnoj komunikaciji – rekao je Gujon i dodao da je srpski jezik milozvučan i lijep jezik te da ga je izučavao „kako bi mogao da upozna srpski narod“.

Na tribini su pored Gujona učestvovali Slobodan Roksandić, master komunikolog, i profesor Milorad Telebak.

Karavan u Banjaluci i Zvorniku

Zvornik je drugi grad nakon Banjaluke kroz koji karavan putuje po Republici Srpskoj, a deseti grad nakon gradova u Srbiji gdje su do sada bili.