Politika

INICIJATIVU PODNIO ŠVEDSKI POSLANIK Srbija, Kosovo i SAD nominovani za Nobelovu nagradu ZA MIR

Švedski poslanik Magnus Jakobson podnio je inicijativu za nominovanje vlada SAD, Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

INICIJATIVU PODNIO ŠVEDSKI POSLANIK Srbija, Kosovo i SAD nominovani za Nobelovu nagradu ZA MIR
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dvije strane.

Ovaj demohrišćanski političar je na svom Tviter profilu napisao da je danas predao nominaciju Švedskoj akademiji nauka koja dodjeljuje Nobelove nagrade.

– Zbog toga želim da nominujem Vladu Sjedinjenih Američkih Država, Vladu Kosova i Vladu Srbije za Nobelovu nagradu za mir, jer ovaj sporazum ima za cilj eliminisanje rizika od novih sukoba na Balkanu i bliži je miru i uzajamnom priznavanju, navodi se u prijedlogu Jakobsona – prenosi Kosovo onlajn.

Kako se dodaje, krajem devedesetih, Evropu je pogodio krvavi rat u kojem su se različiti dijelovi bivše Jugoslavije međusobno borili na etničkoj i vjerskoj osnovi.

“Po završetku rata, bilo je teško naći način koji bi vodio ka pomirenju, što se vidi u odnosima Kosova i Srbije. Posljednjih godina bilo je situacija kada smo mi koji pratimo razvoj na Balkanu, bili itekako zabrinuti da bi moglo doći do novih sukoba. Zbog toga je veoma važno vidjeti da su predsjednik Donald Tramp i njegova administracija, zajedno s Vladama Kosova i Srbije napredovali u pregovorima za normalizaciju ekonomskih odnosa, dodaje se u prijedlogu.

Kako je napisao Jakobson, trgovina i komunikacija su neki od najvažnijih stubova za prelazak iz hladnog u topli mir.

– Ovo je veoma važan korak za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Ako potpisani sporazum funkcioniše kako je predvidjeno, trgovina i otvoreni lični odnosi otvorili bi put za medjusobni mirovni sporazum u kojem Srbija može da prizna Kosovo, što bi stavilo tačku na ovaj dugi sukob – naveo je Jakobson.

Povodom nominacije za Nobelovu nagradu oglasio se i specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel koji je na svom Tviter nalogu podijelio Jakobsonovu objavu.

Ko je Magnus Jakobson?

Švedski poslanik Jakobson je ranije donirao 200 evra Kosovu za borbu protiv korona virusa i to objavio, zajedno sa uplatnicom, na svom Fejsbuk profilu.

– Imam mnogo prijatelja na Balkanu. Nažalost i njih je pogodio korona virus. Kosovo, jedna od ugroženih država, uputilo je javni poziv za finansijsku pomoć tokom ove krize. Odlučio sam da pomognem sa 200 evra – napisao je tada Jakobson.

Pored toga, on je prošle godine predao i zahtjev za interpelaciju o pitanju liberalizacije viza za Kosovo. Jakobson je zatražio da se građanima Kosova ukidaju vize kao građanima drugih zemalja Balkana i da njegova zemlja, takođe, poveća obim trgovine s Kosovom.

– Tražim da bude povećan obim trgovine s Kosovom i da se vize za njegove građane ukinu kao za sve druge građane balkanskih zemalja – napisao je tada Jakobson na Fejsbuku, prenosi Blic.

On je i ranije tražio interpelaciju ministarke spoljnih poslova Švedske po pitanju liberalizacije viza za Kosovo.