Digitalna Srpska

INOVATIVNI AI KONCEPT Nijemci kreirali prvi pametni telefon bez ijedne aplikacije

Na predstojećem Svjetskom mobilnom kongresu (MWC), koji se krajem sljedeće nedjelje održava u Barseloni, Telekom Njemačke će predstaviti koncept telefona opremljenog vještačkom inteligencijom koji dolazi – bez aplikacija.

INOVATIVNI AI KONCEPT Nijemci kreirali prvi pametni telefon bez ijedne aplikacije
FOTO: FREEPIK

Uređaj predstavlja demonstraciju inovativnog AI koncepta, odnosno pametnog telefona kod koga virtuelni pomoćnik opremljen vještačkom inteligencijom zamjenjuje brojne aplikacije.

U praksi to funkcioniše tako što se uređaju izdaju glasovne naredbe koje inteligentni asistent izvršava kao svoje zadatke, od planiranja kupovine i putovanja, do kreiranja videa i editovanja fotografija.

Pročitajte još

Telefon sam stvara interfejs pomoću koga AI može da predvidi sljedeći zadatak ili potrebu korisnika. On praktično “razumije ciljeve i vodi računa o detaljima”, prenosi Mobajl vorl lajv.

Ovaj inovativni sistem pokreće generativni Brain.ai interfejs, dok će njegova tehnologija će biti smještena u oblaku. To znači da će nova tehnologija biti dostupna i onim korisnicima koji imaju jeftine pametne telefone sa bazičnim karakteristikama.

U planu je, međutim, i premijum verzija ovog sistema namijenjena naprednijim pametnim telefonima već opremljenim vještačkom inteligencijom. Obrada podataka se kod ovih uređaja vrši u samom telefonu, pa je samim tim izvršavanje zahtjeva brže i efikasnije.

Ipak, cijeli ovaj koncept je još uvijek u prototipu, pa će trebati da prođe još vremena dok pametni telefon bez aplikacija ne postanu dostupni kupcima, piše Mondo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije