Banjaluka

INOVATIVNO I DRUGAČIJE Projekat "Banjaluka ljudskog lica" i u 2020.

Veliki projekat „Banjaluka ljudskog lica“, usmjeren na pobošanje kvaliteta života za široku populaciju, biće nastavljen i u idućoj godini, sa velikim brojem planiranih aktivnosti, najavljeno je na sastanku gradonačelnika Igor Radojičića i predstavnika 40-ak organizacija i institucija.

INOVATIVNO I DRUGAČIJE Projekat "Banjaluka ljudskog lica" i u 2020.
FOTO: GRAD BANJALUKA/RAS SRBIJA

Radojičić je naglasio da je u projekat uključen veliki broj institucija i organizacija iz domena civilnog sektora, ističući da se radi o fleksibilnoj platformi, koja se konstantno nadograđuje.

Platforma je uglavnom posvećena djeci, mladima, starijim osobama, humanizaciji prostora, ali i zdravlju stanovništva i bezbjednosti grada. Iz toga su nastale desetine pojedinačnih projekata, čija realizacija je u toku – rekao je Radojičić.

Koordinator projekta Sonja Stančić podsjetila je da se ovaj projekt provodi već 9 mjeseci.

– U sljedećoj godini predstoje nam razgovori s privrednim sektorom i stranim donatorima, kako bi i oni našli svoj interes da učestvuju u ovome. Program je prepoznat kao nešto što je inovativno i drugačije – naglasila je Stančić.

U ovoj platformi, značajno mjesto zauzima i projekat preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva pod nazivom „Za tvoje dobro“, koji sprovodi Dom zdravlja. Direktorka ustanove Nevena Todorović ističe da je u prva 3 mjeseca akcije pregledano oko 1.300 sugrađana i da će pregledi biti nastavljeni i u idućoj godini. Sa svoje strane, Grad Banjaluka je obezbijedio 600.000 KM za nastavak ovih aktivnosti.

– Tokom dosadašnjih pregleda, kod 70 naših sugrađana utvrđena je sumnja na maligne bolesti, te smo te nalaze proslijedili na dalja medicinska ispitivanja. Ove cifre jasno govore o tome koliko je opravdan ovaj projekat, koji će biti nastavljen i 2020. godine, kad će biti pregledano više od 20.000 naših sugrađana – istakla je ona.

Ilija Trninić, iz instituta „Perpetuum mobile“, ocijenio je da je u godini na izmaku mobilisana zajednica i da je zaživjela platforma između vladinog i nevladinog sektora.

– Ta saradnja je rezultrirala konkretnim projektima. U sljedećoj godini ćemo razgovarati kako da poboljšamo kvalitet usluge u Banjaluci i da doprinesemo održivosti NVO sektora – izjavio je Trninić.

Šef Tima za male intervencije Milenko Stanković rekao je da su male intervencije originalni banjalučki projekat i da već postoji interes da se širi i na druge lokalne zajednice u našem okruženju.

– Uspostavili smo komunikaciju i sa kolegama iz cijelog svijeta tako da platforma ima budućnost. To je ozbiljan proces koji traži vrijeme i mi ćemo u narednoj godini ponuditi partnerima da zajednički stvaramo nove projekte. Mi već imamo u planu osam malih intervencija na području grada – zaključio je Stanković.