Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INSPEKTORI RADE 24 ČASA DNEVNO Kontrola pošiljki robe odvija se bez poteškoća

Društvo
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Kontrola pošiljki robe, koje prilikom uvoza podliježu obaveznom inspekcijskom pregledu, odvija se bez poteškoća i dužih čekanja, utvrdio je danas vršilac dužnosti direktora Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić prilikom obilaska inspektora na novom carinskom terminalu Gradiška, koji je jedan od najopterećenijih.

Inspektorat je od prošle sedmice uspostavio dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme inspektora na graničnim prelazima i carinskim ispostavama na teritoriji Republike Srpske (Gradiška, Šamac, Rača i Klobuk) koje su određene za prevoz robe u drumskom saobraćaju, odnosno uvoz pošiljki u BiH.

Cilj ovakve organizacije rada je omogućiti uvoznicima da u bilo kojem trenutku dolaska na granični prelaz ili carinsku ispostavu mogu završiti obaveze koje se odnose na pregled robe koja podliježe kontroli prilikom uvoza i u što kraćem roku nastaviti vožnju ka krajnjem odredištu.

Za potrebe nadzora u spoljnotrgovinskom prometu angažovane su fitosanitarna, zdravstvena, tržišna i inspekcija za hranu.

– Imajući u vidu napore koje institucije ulažu s ciljem suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona, od velikog značaja je i obezbjeđivanje nesmetanog protoka robe, ali i kontrola kvaliteta i bezbjednosti robe koja se uvozi u Republiku Srpsku i prometuje na domaćem tržištu – saopšteno je iz Inspektorata.

U proteklih sedam dana inspektori iz Srpske pregledali su više od 2.600 pošiljki hrane, predmeta opšte upotrebe, goriva, sjemena, sadnog materijala i ostalog poljoprivrednog repromaterijala na graničnim prelazima i carinskim ispostavama u Republici Srpskoj.

Osim mjera koje se preduzimaju radi zaštite zdravlja stanovništva, jednako je važno sprovoditi i mjere zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača u smislu kontrole kvaliteta poljoprivrednog repromaterijala koji se uvoze i koje će koristiti.

– S ciljem zaštite potrošačkih prava kontinuirano se kontrolišu pošiljke goriva, kvaliteta i bezbjednosti hrane, sredstava za higijenu i ostalih predmeta opšte upotrebe, koji se uvoze i plasiraju na naše tržište – ističu iz Inspektorata.

Iz ove institucije podsjećaju da su republički inspektori u punom kapacitetu angažovani za potrebe sprovođenja cjelodnevnog nadzora ulaska putnika iz inostranstva na graničnim prelazima u Republici Srpskoj.

Putnici su prilikom ulaska u zemlju obavezni da se prijave nadležnom inspektoru radi preduzimanja propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

– Novonastala situacija zahtijeva od svih institucija da prilagode rad u skladu sa prioritetima, što je učinio i Inspektorat Republike Srpske – zaključuje se u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO