Društvo

INSPEKTORI SE VRAĆAJU, PAZITE ŠTA RADITE Prestrojavanje nakon dežurstva na granicama zbog KORONE

Republički inspektori, koji su u doba vanrednog stanja zbog korone bili angažovani na graničnim prelazima ili na carinarnicama, vraćaju se redovnim zadacima, potvrdili su za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

INSPEKTORI SE VRAĆAJU, PAZITE ŠTA RADITE Prestrojavanje nakon dežurstva na granicama zbog KORONE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U cilju preduzimanja mjera na suzbijanju širenja korona virusa, republički inspektori su u od 16. marta do 21. maja vršili 24-očasovni nadzor ulaska putnika iz inostranstva na 19 graničnih prelaza u Republici Srpskoj. Na isti način su republički inspektori radili i na carinskim ispostavama koje su određene za uvoz pošiljki u BiH, kako bi se ubrzao robni promet – pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Na vanrednim poslovima su donedavno bili angažovani poljoprivredni, šumarski, veterinarski, vodni, saobraćajni, tehnički inspektori, te  inspektori rada. Svi oni su se u proteklim danima vratili svojim redovnim poslovima,  pa se mogu očekivati i pojačane kontrole.

Foto Srna
Foto Srna
Dušanka Makivić

Dok su republički inspektori dežurali na granicama, republički i gradski inspektori su, u saradnji s higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja, obilazili poslodavce, koji su radili i za vrijeme vanrednog stanja.

Uprkos tome što  je u pojedinim fabrikama bilo zaraženih radnika, inspektori su zadovoljni načinom na koji su privrednici provodili  preporuke Instituta za javno zdravstvo RS.

– Privredni subjekti su pokazali zadovoljavajući stepen odgovornosti i  u pravilu su preduzeli sve potrebne mjere. Od velikog značaja je da poslovni subjekti svoj rad prilagode trenutnoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto. Kako su i ukazali stručnjaci iz zdravstvenog sektora, nova žarišta nisu neuobičajena i očekivano je da se javljaju mjestimično, zbog čega je od ključnog značaja da se i nakon popuštanja određenih mjera nastavimo pridržavati preporuka, kako ne bi došlo do većeg širenja virusa – poručila je portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.