Politika

Institucije NE RADE SVOJ POSAO: Revizija utvrdila propuste na osiguravanju radijacijske i nuklearne sigurnosti

Na 17. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazanoj za četvrtak 25.februar, kao i na sutrašnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet ovog doma, raspravljaće se između ostalog o izvještaju Kancelarije za reviziju o temi -  “Aktivnosti institucija BiH na osiguravanju radijacijske i nuklearne sigurnosti”.

Institucije NE RADE SVOJ POSAO: Revizija utvrdila propuste na osiguravanju radijacijske i nuklearne sigurnosti
FOTO: FOTO: A.STANKOVIĆ/RAS SRBIJA

Članica Komisije za finansije i budžet PD PS BiH Mirjana Marinković Lepić, kaže za Srpskainfo da se svaki put iznenadi brojnim propustima institucija koje svojom analizom utvrdi Revizija.

– Redovno nam svaka revizija kaže koliko naše institucije ne rade ili loše rade svoj posao. Tolike godine se jedna te ista pitanja vuku, nalaženje lokacije za odlaganje otpada itd. Naše institucije nesinhronizovano rade, kao da su jedne na Marsu, druge na Veneri, što pokaže i analiza revizora svaki put – kaže Marinković Lepić.

FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA
FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA

Dodaje da bi trebalo napraviti analizu koliko se zaključci sa sjednica Komisije ili oni koji su usvojeni na Parlamentu izvršavaju u datim rokovima.

-A ne izvršavaju se sigurno, barem ne u zadatim rokovima- kaže Marinković Lepić.

Naime, Revizija je ovu analizu učinka objavila krajem prošle godine.

Revizija je provedena s ciljem da se utvrdi da li su institucije BiH efikasne u provođenju aktivnosti na osiguravanju radijacijske i nuklearne sigurnosti i zaštite u značajnim dijelovima tog sistema koji uključuju: upravljanje radioaktivnim otpadom, aktivnosti institucija oko pitanja potencijalne izgradnje skladišta ili odlagališta radioaktivnog otpada u susjednoj Republici Hrvatskoj u blizini granice sa BiH, aktivnosti koje provodi inspektorat Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost vršeći nadzor nad korisnicima jonizirajućeg zračenja, kao i segment monitoringa radioaktivnosti u okolišu.

– Nalazi i zaključci upućuju na to da nadležne institucije nisu na efikasan način provodile aktivnosti na osiguranju radijacijske i nuklearne sigurnosti i zaštite u BiH. To se odnosi na zbrinjavanje radioaktivnog otpada, reagovanje na potencijalnu izgradnju skladišta/odlagališta na Trgovskoj gori, pretpostavki za efikasan inspekcijski nadzor izvora jonizirajućeg zračenja te monitoringa radioaktivnosti u okolišu. Potrebno je preduzeti brojne aktivnosti sa ciljem unapređenja sistema radijacijske i nuklearne sigurnosti i zaštite u ovim značajnim segmentima – navedeno je u izvještaju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kancelarija za reviziju izdala je preporuke državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Preporuke iz ove revizije upućene su Savjetu ministara BiH i Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.