Gradovi

Intenzivna stambena i komunalna izgradnja u Gradiški: Grade 150 stanova za poznate kupce

U nekoliko gradiških naselja u toku je izgradnja 150 stanova, veći broj poslovnih objekata, društvenih domova, puteva, vodovoda, ulica te fabrika u industrijskim zonama. Početak izgradnje mosta na Savi te završna faza puta za Mrakovicu, uz stimulativne mjere gradske uprave, povoljne uslove za obezbjeđenje građevinskog zemljišta te ubrzane procedure pribavljanja građevinskih i drugih dozvola, bitno su uticale na ekspanziju gradnje.

Intenzivna stambena i komunalna izgradnja u Gradiški: Grade 150 stanova za poznate kupce
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Gradska uprava Gradiška uvela je jednokancelarijsko poslovanje i investitori za sedam dana mogu da dobiju lokacijske uslove za građenje, za pet dana građevinsku i 15 dana upotrebnu dozvolu. Osim toga, ovdje su od prošle godine snižene takse i administrativne naknade za privrednike. Uprava takođe poseduje BFC standard, koji se odnosi na povoljno poslovno okruženje.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Naš primarni zadatak je da Gradišku učinimo otvorenom i pristupačnom investitorima jer smo na vratima Republike Srpske i BiH. Takvo naše opredjelenje prepoznato je na više nivoa. Stekli smo povjerenje republičkih i BH vlasti, međunarodnih institucija i fiansijera koji sve više novca ulažu u našoj sredini – rekao je za Srpskainfo Zoran Adžić, načelnik Gradiške.

On je najavio izgradnju gradskog komunalnog prečistača, proširenje kanalizacione mreže, intenziviranje radova u agro-zoni u Novoj Topoli, gradnju slobodne poslovne zone Liman u blizini novog savskog mosta, izgradnju trgova, seoskih puteva, uređenje parkirališta, završetak sportske dvorane, obilaznice.

– Jedan od primarnih zadataka je potpuna rekonstrukcija gradskog centra, uređenje javnih posvršina sa naglaskom na parkirališta i zelene zone. Planiramo intenzivirati pregovore u vezi izmještanja benzinske pumpe iz grada a sa evropskim zvaničnicima tražimo pomoć i rješenje za izmještanje zgrade Osnovnog suda kako bismo taj prostor iskoristili za veliki trg – kazao je Adžić napominjući da, prilikom izgradnje stambenih i poslovnih zgrada, investitori su obavezni obezbijediti dovoljan broj parking mjesta.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Takođe, gradska uprava je započela pregovore sa Ministarstvom finansija i trezora BiH odnosno Upravom za indirektno oporezivanje kako bi sadašnji prostor sa zgradom carinske ispostave i terminalom, nakon preseljenja ove službe u Čatrnju, prešao u gradsku nadležnost za potrebe sajmišta. Izvjesno je, nakon promene urbanističkih planova da će nekoliko lokacija u gradu postati gradilišta atraktivnih naselja i poslovnih objekata, uvjeren je gradiški gradonačelnik. To su savski kej, Ulica Petra Pecije, Senjak, Krošnja i zona u blizini takozvanog banjalučkog mosta na gradskoj periferiji. Sve to će, smatraju u gradskoj upravi, obezbijediti snažniji proces zapošljavanja.

U prilog tome ide i nedavno potpisivanje više ugovora sa međunarodnim donatorima koji će značajno učestvovati ili u potpunosti fiansirati projekte zacrtane dugoročnim planskim dokumentima  u Gradiški. Ovdje veoma važnim smatraju potpisivanje ugovora o dodjeli međunarodnog granta od 14 miliona evra za izgradnju kanalizacije i gradskog prečistača. Potpisnici ovog dokumenta su grad Gradiška, Vlada Republike Srpske, Savjet ministara BiH u tehničkom mandate, Njemačka razvojna banka i Švajcarska razvojna agencija.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Švajcarska razvojna agencija dodijelila je grant od 3,8 miliona evra, a Njemačka razvojna banka 10,26 miliona evra za projkte rekonstrukcije i dogradnje postojećih 27 kilometara primarne kanalizacione mreže, te izgradnju 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže plus glavnog gradskog prečistača u Gradišci – precizirao je Adžić naglasivši ove činjenice kao dokaz da su međunarodni donatori prepoznali opredjeljenost i dobre namjere gradske uprave u korist građana i približavanja razvojnim putevima evropskih zemalja.

 Promjena starih navika

Nastojimo promijeniti način poslovanja, kaže Zoran Adžić, a naše učešće u UNDP projektu MEG bila je odskočna daska jer smo 2016. godine bili sedamnaesta od 18 lokalnih zajednica koje učestvuju u projektu, a sada smo prvi na toj rang-listi.

– Gradiška će uskoro postati prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i BiH sa regulisanim načinom prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda na području grada i prigradskih naselja.To je za nas veliki uspjeh – smatra Adžić.