Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INTERNET BRIGA VIŠE ZA RODITELJE Svako četvrto dijete dobilo poruke NEPRIMJERENOG SADRŽAJA

Društvo
Autor:

Foto Shutterstock

Više od 89 odsto stanovništva u BiH koristi internet, a svako deseto dijete spremno je da se uživo nađe sa nepoznatom osobom koja mu se obratila u virtualnom svijetu, dok je svako četvrto dijete u BiH primilo poruke neprimjerenog sadržaja.

U Sarajevu je danas održana promocija prvog Centra za bezbjedan internet u BiH gdje je ukazano na probleme sa kojima se roditelji i djeca susreću kada je u pitanju korištenje internetskih sadržaja.

Amela Efendić, menadžer Centra za bezbjedan internet i šef Kancelarije Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS, izjavila je da je danas održana promocija prvog Centra za bezbjedan internet u BiH koji je ova organizacija otvorila u saradnji sa UNICEF i Save the children u BiH.

– Centar je namijenjen prvenstveno djeci i roditeljima jer djeci želimo pojasniti da je interent zabavan, obrazovan, da je koristan, ali da trebaju naučiti kako se zaštititi od neprimjerenih sadržaja na internet – pojasnila je Efendićeva.

Na ovaj korak su se, kako je rekla, odlučili zbog zabrinjavajućih brojki u BiH. EMMAUS je 2010. godine uspostavio SOS liniju za prijavu neprimjerenog sadržaja.

Foto: Profimedia

– Tada nisu postojali nikakvi adekvatni pokazatelji osim što smo znali da su djeca pametna, napredna, inteligentna i da jako koriste internet. Partnerska organizacija Save the children 2016. godine je uradila istraživanje koje je dalo zabrinjavajuće podatke. Više od 89 odsto stanovništva u BiH koristi internet. Ali, došli smo do zabrinjavajućih podataka da je svako četvrto dijete u BiH primilo poruke neprimjerenog sadržaja, da je svako deseto dijete spremno da se uživo nađe sa nepoznatom osobom koja mu se obratila u virtualnom svijetu – poručila je Efendićeva.

Istakla je da je istraživanje pokazalo i da više od 48 odsto roditelja ne zna šta djeca rade na internetu ili su pretpostavke koje imaju pogrešne. Efendić je naglasila da je “Surfaj sigurno” slogan Centra za bezbjedan internet. Efendićeva je dodala i da su u ovoj godini imali više od 148 prijava.

Antonia Luedeke, šefica Odjeljenja za dječju zaštitu u UNICEF BiH, pojasnila je da su zahvalni što su dobili sredstva od Globalnog fonda za eliminaciju nasilja nad djecom što im je omogućilo da podrže razne subjekte koji se bave različitim projektima u BiH naročito u oblasti zaštite djece.

– Svjesni smo toga da sve veći broj djece koristi internet, različite društvene medije. Uz to što smo svjesni svih prilika koje internet pruža, ne samo u BiH nego i širom svijeta, svjesni smo i mnogih negativnih aspekata njegovog korištenja među djecom – istakla je Luedeke.

Smatra da je Centar ključni resurs za širenje svijesti među roditeljima, nastavnicima i svim drugim odraslim osobama i djecom o bezbjednom korištenju interneta.

– Dobili smo ukupno milion američkih dolara od Globalnog fonda za zaštitu djece od nasilja. Mislim da je primarno važno savjetovati roditelje koji često nisu upoznati sa funkcionisanjem društvenih medija. I to je primarna svrha ovog centra – pružanje savjetodavne pomoći roditeljima, nastavnicima i djeci i pružanje direktne pomoći djeci ukoliko se djeca osjete ugroženo u internetskom okruženju – naglasila je Luedeke.

Foto: Profimedia

Sedamnaestogodišnja Ajna Katica dio je ovog omladinskog panela više od dva mjeseca.

– Na ovo sam se odlučila jer mislim da problemi na internetu su veoma važni problemi na koje se ne fokusiraju mnogi ljudi i koji su novi problemi koji su došli u našu državu. Previše je bilo slučajeva, svašta se dešavalo na internetu za šta se nije znalo – rekla je Ajna.

Smatra da su mnoga djeca “maltretirana na internet”.

– Uvijek se nekome možete obratiti, uvijek se treba nekome obratiti čak iako ste ilegalno napraviti taj račun, čak iako nemate 13 godina i ako vam roditelji ne znaju. Ako se desi nešto opasno ne treba to držati u tajnostim – poruka je Ajne djeci koja koriste internet.

(Anadolija)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO