Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INTERNET GIGANT ULAZI U BANKARSTVO I Gugl konkurencija bankama

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Aleksandar Plavevski/EPA

Gugl je postao najnovija velika tehnološka kompanija koja se preselila u bankarstvo, nudeći svojim korisnicima provjeru tekućih računa.

Internet gigant je objavio da planira partnerstvo s bankama i kreditnim sindikatima u SAD, kako bi ponudio račune za “pametno provjeravanje”.

Specifična usluga će biti ponuđena kroz Gugl Pej, čime će korisnicima omogućiti dodavanje Guglovih analitičkih alata tradicionalnim bankarskim proizvodima.

Ovaj korak Gugla na tragu je savremenih ponuda kartičarskih kompanija, platnih sistema i pozajmica koje već nude firme poput Fejsbuka, Ubera, Epla i Amazona.

– Iako se proizvodi i aranžmani međusobno razlikuju, tehnološki divovi koji ulaze u svijet bankarstva dijele jedinstveni motiv: da se učine neophodnim – kaže Gerard du Toit, partner iz konsultantske kuće “Bain & Co”.

Foto: The Pancake of Heaven!/Wikipedia

– Svi se takmiče za pažnju potrošača i za dominaciju svojih eko-sistema i platform – kaže on.

Amazonove kreditne kartice i poslovni krediti usmjereni su na jačanje poslovanja s e-trgovinom, dok Uber Mani omogućava kreditne kartice, debitne račune i alate za praćenje toka novca. Fejsbuk je, s druge strane, najavio da će njegova usluga Fejsbuk Pej nadopuniti postojeće alate za razmjenu poruka.

Gugl i Epl su se udružili s investicionom grupacijom Goldman Saks kako bi svoje platne sisteme približili korisnicima. Potezi tehnoloških divova u sektoru bankarstva sigurno će doprinijeti sve glasnijim raspravama o njihovoj ulozi i istragama s kojima se već suočavaju zbog potencijalne zloupotrebe privatnosti i narušavanja konkurencije.

Zvaničnici više centralnih banaka već su izrazili zabrinutost zbog nedostataka u finansijskom nadzoru ovih kompanija, jer se sve veća aktivnost odvija van tradicionalnog bankarskog okvira.

Du Toit je ocijenio da regulatorne zabrinutosti predstavljaju “muvu u supi” za tehnološke firme.

– Zbog toga će morati da budu veoma oprezne – ocijenio je on.

(Investitor.me)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO