Biznis

INVESTITORI ODUŠEVLJENI Ima 13 godina, UŠTEDILA je 10.000 dolara i pokrenula SVOJ POSAO

Trinaestogodišnja Sofi Overton predstavila je investitorima, u rijaliti emisiji, svoju kompaniju “Wise Pocket Products”, čiji su proizvod čarape s džepovima.

INVESTITORI ODUŠEVLJENI Ima 13 godina, UŠTEDILA je 10.000 dolara i pokrenula SVOJ POSAO
Foto: wisepocketproducts/Instagram Screenshot

Šark Tenk je rijaliti emisija koja se prikazuje na američkom ABC u kojoj ljudi dolaze i predstavljaju svoje ideje i prozvode pred dokazanim biznismenima u nadi da ce oni uložiti novac u tu njihovu ideju.

Koncept emisije je takav da s jedne strane stoji pet “morskih pasa” tj. kapitalista a s druge strane preduzetnici koji predstavljaju svoje projekte i traže investiciju za neki udio u vlasništvu firme ili projekta.

Međutim, Sofi se ne zaustavlja samo na čarapama, već radi na novom proizvodu helankama s džepovima za držanje telefona i drugih uređaja.

Uz svaku kupovinu, par čarapa se poklanja dječjim prihvatilištima širom Amerike.

– Pokrenula sam ovaj posao kada sam imala 11 godina. Vidjela sam da je moj rođak stavio telefon u čizmu, to sam pokušala i ja i nije bilo nimalo prijatno. Pitala sam djecu iz moje škole da li i oni imaju ovaj problem i ispostavilo se da da. Tada sam osmislila svoj prototip. Odsjekla sam vrh čarape i zašila ga unutar druge, cijele čarape – objasnila je Overton pred investitorima u emisiji koju gleda od svoje šeste godine.

Ona je investitore, prije svega, impresionirala načinom na koji finansira svoj posao.

– Štedim sve što zaradim. Uložila sam 10.000 dolara svog novca. Uštedila sam 5.000 dolara i sakupila još 5.000 dolara – rekla je Overton.

Mark Kjuban joj je rekao da je ona savršen primjer toga kako jedno dijete treba da radi.

– Dobila si ideju, ušetedila nešto novca, sve prototipove si napravila sama, pa stvarne proizvode, zatim i prodala te proizvode – proizvode u vrijednosti od 16.000 dolara – rekao je Kjuban, pomenuvši ukupnu zaradu kompanije.

Iako je cijena za izradu čarapa visoka, čak 5,47 dolara, ajkule su i dalje bile zainteresovane.

Morski psi Lori Grajner i Dajmond Džon ponudili su Overton 30.000 dolara za 33,3 odsto udjela u poslu. Ona se usprotivila, tražeći od njih dvojice 35.000 dolara za 25 odsto udjela, što su prihvatili.

(BizLife)

Scroll Up