Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Iran moli Kinu da nastavi uvoz nafte kad SAD uvedu sankcije

Biznis
Autor:

Foto: Vesna Lalić/RAS Srbija

Visoki rukovodilac iranske državne naftne kompanije (NIOC) sastao se ove sedmice s kineskim kupcima kako bi ih zamolio da zadrže uvoz i kada SAD budu uvele sankcije Teheranu, ali nije uspjeo da dobije takve garancije od najvećeg svjetskog potrošača iranske nafte, rekla su za Rojters dva izvora upućena u materiju.

Prema njihovim riječima, direktor za međunarodne poslove NIOC-a, Saed Hošrou, imao je u ponedjeljak odvojene sastanke u Pekingu s komercijalnim direktorom kineskog naftnog giganta Sinopeka i direktorom državne kompanije “Džuhai Dženrong” za trgovanje naftnim derivatima, kako bi razgovarao o isporukama nafte i zatražio garancije od kineskih kupaca.

Teheran pojačava napore da spase nuklearni sporazum iz 2015. godine iz kog se Vašington povukao najavljujući planove o uvođenju jednostranih sankcija, koje bi u znatnoj mjeri ograničile iranski izvoz nafte.

– Tokom sastanka, gospodin Hošrou je prenjeo poruku ministra spoljnih poslova Zarifa DŽavada da se Iran nada da će Kina zadržati dosadašnji nivo uvoza – rekla je za Rojters jedna osoba upoznata sa sadržajem razgovora na sastancima.

Kina, najveći svjetski kupac sirove nafte, uvozila je u prvom kvartalu ove godine u prosjeku oko 655.000 barela dnevno, prema zvaničnim podacima kineske carine – što odgovara količini većoj od jedne četvrtine ukupnog iranskog izvoza.

Kineski rukovodioci nisu dali čvrsta obećanja, već su rekli da će državne naftne kompanije postupati u skladu sa opredjeljenima Pekinga, dodao je izvor britanske agencije, koji je tražio da ne bude imenovan jer nije ovlašćen da govori za medije.

Drugi izvor je naveo da su kineske kompanije “izrazile nadu da će održati nivo kupovina” nafte, dodajući da kompanije i dalje procjenjuju mogući uticaj novih sankcija.

Iz Sinopeka i “Džuhai Dženronga” su odbili Rojtersov zahtjev za komentarom, a ni iz NIOC-a se nisu odazvali.

Između 2012. i 2015. godine, tokom trajanja sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem ukidanja nuklearnog programa Irana, kineske kompanije su preuzimale skoro polovinu iranskog izvoza nafte, koji je u to vrijeme pao za više od 50 odsto što je Teheran koštalo 80 milijardi dolara izgubljenih prihoda.

Sinopek, najveća prerađivač nafte u Aziji i državna kompanija za trgovanje naftom “Džuhai Dženrong” zajedno učestvuju sa približno 90 odsto u ukupnim kineskim kupovinama iranske nafte. Kineska državna naftna grupa CNPC kupuje ostatak.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO