Sport

VUJOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU "Nije me briga za prebogate fudbalere"

Legendarni rukometni trener Veselin Vujović je za hrvatski Index rekao da će kriza izazvana pandemijom korona virusa uticati na sport, ali da ga nije briga šta će biti sa fudbalom.

VUJOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU "Nije me briga za prebogate fudbalere"
FOTO ANTONIO BAT/EPA

Posebno jer su fudbaleri po njemu preplaćeni.

-Ovo što se događalo u fudbalu posljednjih godina nije bilo normalno. Da neko za nekoga, plati 100, 200 ili 300 miliona evra, meni je to bolesno. Kad bih čitao o tim bezobraznim transferima, puno puta sam pomislio da se tu pere ozbiljan novac. Jednostavno nije normalno da prosječan fudbaler od jedne sezone osigura sebe i sve  potomke, dok s druge strane puno vrhunskih i klasnih sportista u ‘malim’ sportovima moraju krvavo da rade cijelu karijeru kako bi imali pristojan život. Tako da me stvarno nije briga što će biti s fudbalom rekao je Vujović.

On smatra da bi iz krize rukomet mogao da profitira.

-Mislim da bi mogla da se dogodi sjajna stvar. Kriza će  pogoditi klubove, ali kako je novca u rukometu puno manje, vjerujem da će ona biti bezbolnija nego u fudbalu. Doći će do izjednačavanja na tržištu, nestaće ultra bogati klubovi i dominacija novca, prestaće da postoji monopol, a rukomet bi se mogao vratiti svojim počecima. Da, rukomet bi od ovoga mogao puno profitirati i ako će biti tako, na sceni će biti puno klubova s istim ambicijama, a to bi bilo sjajno – objašnjava Vujović.

Vujović razumije zašto su klubovi prinuđeni da smanjuju plate.

-Sad kad nema treninga, nema utakmica, kad su igrači kući, onda je logično da se moraju odreći dijela plate. Loše bi bilo kad bi ostali bez cijelog ugovora. Složio bih se da možda nije najspretnija odluka da se sa istim procentom od plate ‘kažnjava’ neko ko godišnje zaradi milione i neko kome je plata manja – poput Cindrića i Mesija. Nije pošteno da se isto oduzme Veselinu Vujoviću i nekom djetetu koje za sitniš igra u Zagrebu – rekao je Vujović.