Biznis

Iskustva sezonaca u Hrvatskoj: Plata solidna, radi se puno, ali obezbijeđen smještaj i hrana i IMA SE VREMENA ZA PLIVANJE U MORU

Hrvatska, Crna Gora i Slovenija i ove godine su među najpopularnijim destinacijama na kojima se traži sezonski posao. Svuda su potrebni mahom ugostitelji, prije svega konobari i kuvari, koji za jedan mjesec mogu da zarade i do 3.000 evra.

kupači na Jadranskom moru
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Konobari u prosjeku mjesečno mogu da zarade, kada je u pitanju visina zarade bez bakšiša, oko 1.500 evra. Ako je u pitanju Hrvatska, dobri kuvari mogu da zarade do 3.000 evra, hostese ili spremačice mogu da zarade mjesečno 1.000 evra.

Stanimir već drugu godinu zaredom ide na sezonski rad u Hrvatsku, u mjesto Rogoznica u sjevernoj Dalmaciji. Po profesiji je kuvar i uživa u svom poslu i kontaktu koji ostvaruje sa ljudima, zbog čega mu se ideja o radu na otvorenom u jednom od restorana na samoj plaži odmah dopala. U razgovoru za NIN, Stanimir kaže da jedan njegov dan na moru počinje rano ujutru. Prije posla voli da popije kafu, doručkuje i ode do plaže, nekada u društvu, a nekada sam. Brzo poslije toga, počinje njegova smjena.

-Tim je stvarno super, tako da mi je lijepo kad dođem na posao. Komunikacija sa gostima je odlična, naročito zato što radim na otvorenom, pa su svi tu i gledaju dok radim. To je veliki plus i doživljaj više, vole moju hranu. Stvarno je poseban osjećaj kada vidim goste koji su dolazili prošle godine da se vraćaju sada i pozdravljaju sa mnom – priča Stanimir.

Kako kaže, rad jeste naporniji u odnosu na Beograd, ali ne osjeća pritisak. Radi od 12 do ponoći, za ostale zaposlene važi dvokratno radno vrijeme. Kaže da mu je sve obezbijeđeno, od smještaja do hrane, i to kad god poželi, bez ograničenja na određeni broj obroka.

-Na sezonu sam se odlučio prije svega zbog zarade koju u Beogradu ne mogu da ostvarim. Čak i da mogu, tu je ipak i trošak.  Zadovoljan sam platom, a uvijek ima i nekih bonusa. Donekle i taj rad bez slobodnog dana pomaže u uštedi novca. Ovdje sam od maja do novembra, a posao u Beogradu me uvijek čeka – da li u restoranu gdje sam već bio ili u nekom drugom, posla ima – zaključuje Stanimir.

Marko je ove godine riješio da da otkaz sa pozicije barmena u jednom poznatom beogradskom kafiću i po prvi put ode na sezonu negdje izvan Srbije. Slušajući iskustvo dva prijatelja koja su prethodne godine boravila u Hrvatskoj, i sam se odlučio na takav potez. Odlučio je da nastavi rad kao barmen u jednom luksuznijem restoranu u mjestu Njivice, na ostrvu Krk.

Pročitajte još

-Smeštaj je plaćen i imamo dva obroka dnevno, koje nam donose na radno mjesto. Plate variraju od pozicije do pozicije i od lokala do lokala. U mojoj firmi su male razlike, iako postoje. Ugovor je određen na 40 sati nedjeljno, od ponedjeljka do petka. Vikend se smatra prekovremenim radom, pa se tada dobijaju bonusi. Svi imamo pravo na pauzu i sve je u redu dokle god posao ne trpi i dok je komunikacija na nivou. Postoje tri različite smene – prva, druga i dvokratno radno vrijeme, koje se plaća nešto više jer podrazumijeva dva dolaska na posao. Dvokratno se radi dva puta po tri ili tri i po sata. Smjena može biti od pola 9 do 12 sati, nakon čega imamo slobodno vrijeme do uveče, kada se ponovo vraćamo na posao – priča on.

Prema njegovim rečima, posao nije nimalo lak, što je i karakteristično za ugostiteljstvo, ali to što svoje slobodno vrijeme može da provede na plaži smatra najboljim „odmorom za dušu“, piše Nin.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu