Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Isplata POLJOPRIVREDNIH PODSTICAJA u Brčkom: Za pomoć ratarima 9 MILIONA MARAKA

Regioni
Autor:

Foto: Srna

Do kraja avgusta svi poljoprivredni proizvođači u Brčko distriktu dobiće 20 odsto neisplaćenih podsticaja iz 2017. godine. Ovo je za Srpskainfo potvrdio Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta.

– Najveći dio od ukupno 700 zahtjeva već smo riješili, preostalo je da se obradi još oko 150 zahtjeva i isplatu ćemo završiti do kraja narednog mjeseca – precizirao je Gajić.

Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Zoran Gajić

Za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji lani je iz budžeta izdvojeno 10,5 miliona KM, od čega je 1,5 miliona obezbijeđeno rebalansom. Ove godine za podsticaje je predviđeno devet miliona KM, a uskoro će proizvođačima biti upućen javni poziv za podnošenje zahtjeva.

– Novi pravilnik za podsticaje u 2018. godinu je donesen i nakon objavljivanja slijedi poziv proizvođačima za podnošenje zahtjeva. Najveći dio proizvodnje biće podstican kao i do sada. Podsticaji za  dominantne žitarice, pšenicu i kukuruz iznosiće i dalje 250 KM odnosno 300 KM po hektru, a veće podsticaje nego ranije imaće organska proizvodnja i povrtlarstvo. Ove godine po prvi put smo uveli i podsticaje za uzgoj ribe – kaže Gajić.

Dodaje da je konačno riješen i problem vezan za kontrolu proizvođača čiji podsticaji prelaze 50.000 KM na čemu je insistirala Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

– Podsticaj za fizička lica ne može preći 30.000 KM, dok svi ostali proizvođači sa podsticajima većim od 50.000KM moraju biti u sistemu PDV-a. UIO BiH je insistirala na tome i to je sada riješeno tako što smo uspostavili veb stranicu sa tim informacijama, tako da UIO može nesmetano da radi kontrolu – ističe Gajić i dodaje da u Brčko distriktu ima oko 60 proizvođača koji podliježu obavezi plaćanja PDV-a.

Foto Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

U Odjeljenju za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu ističu da je plasman proizvoda i dalje najveća teškoća poljoprivrednika.

– Nastojimo da obezbijedimo izvoz voća i povrća i zajedno sa nadležnim entitetskim ministarstvima i Ministarstvom spoljne trgovine BiH. Radimo na registrovnju proizvođača koji ispunjavju uslove za izvoz na tržište Rusije, dok je tržište Turske otvoreno za izvoz mesa – kaže Gajić.

Stručno savjetovanje

Osim podsticijama i poboljšanjem uslova za plasman u Odjeljenju za poljoprivredu kažu da će nastojati pomoći poljoprivrednim proizvođačima i stručnim savjetovanjem. Savjetodavna služba postoji, ali nije u potpunoj funkciji pa u narednih šest mjeseci planiraju popuniti pozicije referenta za voćarstvo, a referente za stočarstvo i ratarstvo koji obavljaju druge poslove rasporediti na poslove za koje su primljeni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO