Sudbine

Ispovijest majke koja je nakon 40 godina pronašla sina “Vidjela sam ga i čula kako plače, sutradan su mi rekli da nije živ”

Tri puta sam se porađala u porodilištu u Kruševcu, treći put 3. marta 1981. godine rodila sam muško dijete za koje su mi rekli da je preminulo.

Bebe u porodilištu
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

To je ispričala u policiji Milica Milojević (70) iz Rutevca kod Aleksinca koja je potvrdu da je njen sin Mlađan Milivojević (40) dobila DNK analazom prošle jeseni.

-Ta trudnoća se normalno odvijala sve do 2.marta kada sam dobila bolove i otišla u bolnicu.To je bilo u sedmom mjesecu i 18 dana od početka trudnoće po mojoj evidenciji i sjećanju.Porodila sam se prirodnim putem, bez anestezije ili nekog opijanja, rodila sam muško dijete,čula ga da plače…

Sinčića teškog 3,8 kilograma ugledala je po rođenju i bio je to,prema Miličinom svjedočenju, posljednji put da ga je vidjela sve do septembra 2021.godine kada je došao kod nje zajedno sa predstavnicima Udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama. U izjavi datoj kruševačkoj policiji po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, Milica je ispričala da joj je 4.marta saopšteno da joj je beba preminula, poslije čega je izjurena iz bolnice bez otpusne liste ili dokumentacije,uvjerena da je bebu zauvijek izgubila.

Pročitajte još

Da je njen sin, ipak, živ, posumnjala je kada je vidjela prilog na televiziji o nestaloj djeci. Kontaktirala je članove Udruženja,odnosno Vladine komisije koja se bavi ovom bolnom temom. Poslije susreta i pristanka na DNK analizu, pozvali su je 3.septembra i predočili da su rezultati testiranja nedvosmisleni i da ukazuju da je njen sin Mlađan Radivojević.

-Viđala sam se u narednih nekoliko dana sa Mlađanom,htjela sam bolje da se upoznam sa sinom, jer je prošlo 40 godina od kad sam ga rodila-ispričala je Milica.

Nešto ranije, za ovom ženom je,ne znajući njen identitet u potragu krenuo i Mlađan,kome je rečeno da je usvojen. Krivičnu prijavu je zajedno sa Udruženjem podneo OJT u Kruševcu 2019. godine. Iscrpljujuća potraga ih je dovela do kruševačke bolnice,matične službe,do Mlađine rođene rođene sestre, Marine Milojević(46) i na kraju, do majke, Milice.

Kako je ranije predočeno u Udruženju, Milan je kao beba otet i protivzakonito usvojen, u cijelom procesu izmišljeno ime roditelja na porođaju i pri upisu u matičnu službu. Tri tužilaštva i pet policijskih uprava istraživala su slučaj Mlađana Radivojevića. Prema riječima Radiše Pavlovića, predsjednika Udruženja, javili su se tek sada, pozivom upućenim majci da da izjavu policiji, iako je otkriće o srodstvu objelodanjeno prije četiri mjeseca.

Pavlović navodi i da sumnja da su „pojedinci iz duboke države“ to uradili,jer se očekuje sastanak sa predsjednikom države i dodaje da je nužno formiranje posebne jedinice tužilaštva koje će objediniti sve predmete u Srbiji i započeti sveobuhvatnu istragu, pišu Novosti

– Milica je dala temeljnu izjavu policiji, objasnila sve detalje što naravno i jeste posao tužilaštva, ali su oni to trebali da rade prije-napominje Radiša Pavlović, ppišu Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije