Svijet

ISPUNIO PRIJETNJU Iran počeo da ubrizgava URANIJUM u centrifuge

Iran je počeo da ubrizgava uranijumski gas u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo, javila je danas državna televizija.

ISPUNIO PRIJETNJU Iran počeo da ubrizgava URANIJUM u centrifuge
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

U izvještaju se navodi da je lubrizgavanje uranijumskog gasa u centrifuge počelu uz prosustvo inspektora Međunarodne agencia za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je to četvrti korak Teherana u smanjivanju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama 2015. godine.

Ovaj potez juče je najavio iranski perdsjednik Hasan Rohani koji je poručio da su svi koraci Irana na smanjenju poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma mogu biti povučeni i da će se Teheran vratiti svojima obavezama kada to učine i ostale potpisnice.

Iran je u ponedjeljak saopštio da radi na prototipu centrifuge koja je 50 puta brža od one dozvoljene nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iran ima pravo da proizvodi obogaćeni uranijum samo posredstvom 5.060 centrifuga prve generacije IR-1.