Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Istočno Sarajevo dva dana u devetoj dimenziji

Kultura
Autor:

Foto: privatna arhiva

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ u saradnji sa Gradom Istočno Sarajevo organizuje manifestaciju „Strip u Istočnom Sarajevu“, koja će se održati danas i sutra u prostorijama Grada Istočno Sarajevo.

U sklopu ove manifestacije biće postavljena „3. Izložba stripa Srpske“ čije otvaranje je predviđeno u 19 sati.

– Planirali smo da „3. Izložba stripa Srpske“ tokom 2019. godine putuje širom Republike Srpske u gradove i opštine gdje predstavnici lokalnih vlasti budu zainteresovani. A ima ih sigurno. Od 2011. godine, od kad smo i zvanično  registrovani, pa do danas krug ljubitelja devete umjetnosti se raširio, probuđena je strip svijest kod mladih. Sve više nam se javljaju predstavnici kulturnih institucija sa pitanjima o organizovanju nečeg sličnog ovome, a do sada smo mi njih tražili – rekao je Predrag Ikonić, jedan od organizatora.

Foto: promo

„3. Izložba stripa Srpske“ je logičan nastavak strip misije započete u decembru 2006. godine na Palama organizacijom „1. Izložbe stripa Srpske“, koja je nastavljena tokom cijele 2013. godine postavkom „2. Izložbe stripa Srpske“ u desetak gradova širom Republike Srpske, a kasnije i u Srbiji.

Ova izložba premijerno je postavljena na prvom Međunarodnom salonu stripa „Deveta dimenzija“ u Banjaluci, oktobra 2018. godine, a nakon toga je prenesena u Bratunac, Doboj, Derventu i Prnjavor. Tokom 2019. godine planirano je da izložba putuje širom Republike Srpske, a i dalje.

– Ovo je prvi put da naše udruženje organizuje jednu ovakvu manifestaciju, gdje ćemo pored izložbene postavke imati i strip radionicu s djecom. A u tome je u stvari i najveći značaj ovog dešavanja. To je jedan od naših glavnih ciljeva, koji je postavljen još kada smo registrovali Udruženje. Zbog ratnih i poslijeratnih dešavanja na ovim prostorima izgubili smo nekoliko generacija strip publike, pa današnja djeca nisu dovoljno upoznata sa ovim medijem. Očekujemo veliku posjećenost na samom otvaranju i radionici i to će nam biti dokaz da smo uradili pravu stvar. Održavanjem ove manifestacije naš grad će dobiti i jednu novu dimenziju, devetu – kaže Ikonić.

Drugog dana manifestacije, u subotu 23. marta, u periodu od 11 do 13 sati, održaće se strip radionica sa najmlađima i svim zainteresovanima koju će voditi gostujući strip autori Zdravko Knežević i Zoran Pejić potpomognuti domaćim snagama Milanom Mladićem, Srđanom Salatom i Predragom Ikonićem.

Sve vrijeme trajanja manifestacije biće postavljen prodajni štand sa stripovima gdje će zainteresovani posjetioci moći da kupe neko od 20ak izdanja „Devete dimenzije“ kao i razne stripove drugih domaćih izdavača.

– Najviše se radujem tom radu s djecom; nadam se da će ih biti u što većem broju. Kao organizatoru, predstavlja mi zadovoljstvo što je dio ekipe „Devete dimenzije“ iz Istočnog Sarajeva u vrlo kratkom roku uspješno obavio sve organizacione aktivnosti da bi ovaj događaj bio uspješno realizovan. Nadam se da će manifestacija „Strip u Istočnom Sarajevu“ postati tradicionalna i da ćemo se uskoro ovdje opet družiti na nekoj izložbi, radionici, promociji nekog našeg novog izdanja – dodao je.

Najaktivniji autori u Srpskoj

„3. Izložba stripa Srpske“ predstavlja rad trenutno najaktivnijih strip autora u Republici Srpskoj okupljenih oko udruženja „Deveta dimenzija“ i strip magazina „Parabellum“.

Izložba se sastoji od 21 panoa sa radovima sljedećih strip autora: pokojni Miro Mlađenović (Banjaluka), Aljoša Tomić (Doboj), Ana Karan (Kostajnica), Borislav Maljenović (Doboj), Dejan Šijuk (Banjaluka), Desimir Miljić (Banjaluka), Duško Vučković (Banjaluka), Goran Dujaković (Banjaluka), Goran Lojpur (Nevesinje), Jovan Bratić (Nevesinje), Milan Mladić (Istočno Sarajevo), Milenko Bogdanović (Prijedor), Milorad Vicanović (Laktaši), Nikola Knežević (Prnjavor), Predrag Ikonić (Istočno Sarajevo), Srđan Salat (Istočno Sarajevo), Stanko Gojić (Banjaluka), Tatjana Vidojević (Banjaluka), Zdravko Knežević (Prnjavor), Zoran Pejić (Banjaluka), Zdravko Jandrić (Novi Grad).

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO