Svijet

Istoričar Gideon Grajf poručuje: Poricanje Jasenovca - ponovno ubijanje žrtava

 Poricanje ustaških zločina u Jasenovcu je ponovno ubijanje već mrtvih žrtava, izjavio je izraelski istoričar Gideon Grajf i istakao da je ovaj koncentracioni logor za Jevreje, Srbe i Rome bio carstvo okrutnosti Nezavisne Države Hrvatske bez presedana.

Istoričar Gideon Grajf poručuje: Poricanje Jasenovca - ponovno ubijanje žrtava
FOTO: SRNA

On je tokom prve video-konferencije o Jasenovcu koju je organizovalo Udruženje Srba u Norveškoj istakao je da kod ljudskih moralnih vrijednosti potpuno pogažen u ovom koncentracionom logoru, kao i u nacističkom Aušvicu.

Grajf je ukazao da su su ubistva u logoru Jasenovac vremenom postajala sve brutalnija i ekstremnija, zasnovana na principu nečovječnosti i nemilosrdnosti, kako bi se logorašima prouzrokovale što veće patnje.

Ovaj ugledni istoričar nazvao je ustaše najvećim ubicama u istoriji, koji su u Jasenovcu ubijali lično, svojeručno i iz strasti, za razliku od nacista u Aušvicu, koji su pri zločinima nastojali da čuvari imaju što manje direktnog kontakta sa žrtvama.

– Ustaše su uživale u ubijanju u Jasenovcu i nije im bila potrebna bilo kakva fizička distanca – istakao je Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvica i ustaškog Jasenovca.

Prema riječima Gideona, ustaške vlasti su pokušavale da imitiraju njemačke naciste, ali su težile ka tome da postanu ekstremnije u odnosu na svoje učitelje.

On je podsjetio da su ustaše usvojile nacističku ideologiju i rasne zakone, koje su usmjerili protiv Srba, Jevreja i Roma, te da su ti zakoni otvorili put istrebljenju i ubijanju.

Grajf kaže da je jedna od najbitnijih razlika između dva logora ta što ubice u Jasenovcu nisu ništa skrivale i ubijali su pod otvorenim nebom, za razliku od Nijemaca, koji su se trudili da sakriju tragove zločina.

Govoreći o sličnostima Aušvica i Jasenovca, Grajf je izjavio da je u oba logora, osim ubijanja, cilj bio i da se ponize žrtve.