Biznis

MOBING UZIMA DANAK Kompanija proglašena krivom zbog NIZA SAMOUBISTAVA ZAPOSLENIH

Francuska telekomunikaciona kompanija Orange  proglašena je krivom za niz samoubistava zaposlenih, a njen bivši direktor osuđen je na kaznu zatvora.

MOBING UZIMA DANAK Kompanija proglašena krivom zbog NIZA SAMOUBISTAVA ZAPOSLENIH
FOTO: PROFIMEDIA

Jedna od najvećih svjetskih firmi u oblasti telekomunikacija kažnjena je sa 75.000 evra i naređeno joj je da plati dodatne stotine hiljada evra odštete zbog samoubistava zaposlenih tokom 2000-ih godina, u vrijeme restrukturisanja kompanije.

Firma Orange, koja se tada zvala France telecom, prva je velika francuska kompanija kojoj je suđeno po optužbi za institucionalizovani kolektivni mobing, a ova, istorijska presuda mogla bi da poveća mogućnost da se i druga preduzeća suoče sa sličnim pravnim procesima.

Francuska je među malobrojnim državama u svijetu koje mogu da procesuiraju kompanije ili zaposlene zbog takvih zloupotreba.

Bivši direktor Orangea Didier Lombard osuđen je na četiri mjeseca zatvora i kaznu od 15.000 evra, a njegov advokat je najavio žalbu.

Drugi menadžeri kompanije osuđeni su na kratke zatvorske kazne, a moraće da plate hiljade evra.

Oni su negirali odgovornost za samoubistva ljudi koje nisu poznavali. Sud je međutim odlučio da su i oni i kompanija krivi za kolektivni mobing, navodeći u presudi da su “metode korištene za ukidanje 22.000 radnih mjesta bile ilegalne”.

Advokati Orangea su naveli da su ukidanja radnih mjesta bila neophodan dio procesa privatizacije državnog France telecoma.

Desetine zaposlenih ubile su se tokom procesa restrukturisanja kompanije. U fokusu suđenja bilo je 39 slučajeva: 19 samoubistava, 12 pokušaja samoubistva i osam slučaja teške depresije, u periodu od 2006. do 2009. godine.

Samoubistva drugih zaposlenih nisu mogla da budu povezana direktno i jedino s njihovim poslom.

Kompanija je danas i dalje dominantna u Francuskoj, a posluje i u 26 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Vrijednost njenih akcija nije znatno promijenjena poslije presude.

(Beta)

Prihvati notifikacije