Društvo

ISTORIJSKI TRENUTAK Popović: Srbija prva u Evropi počinje proizvodnju “sputnjika ve”

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović, sastao se sa delegacijom ruskih stručnjaka pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina “sputnjik ve” na Institutu Torlak u Beogradu.

ISTORIJSKI TRENUTAK Popović: Srbija prva u Evropi počinje proizvodnju “sputnjika ve”
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Ruska strana ocijenila je izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine na svojoj teritoriji, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

– Juče su punjene kontrolne serije vakcine “sputnjik ve” komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2 – rekao je Popović.

On je istakao da će do kraja ove nedjelje dio uzoraka biti poslat u Institut Gamaleja u Moskvi, gdje će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

Pročitajte još

– Iz Torlaka će u Institut Gamaleja biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. U Institutu Gamaleja vršiće se provjera kvaliteta vakcina proizvedenih na Torlaku u trajanju od 21 dana – rekao je Popović.

Ministar je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta Torlak.

– Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazjumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drugu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu Torlak. Torlak ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema – rekao je Popović.

On je ocijenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Prihvati notifikacije