Sport

ISTRAGA O SMRTI MARADONE Medicinska sestra lagala o posjeti, hitna nije kasnila

Nakon smrti Dijega Armanda Maradone u Argentini je osim obavljene obdukcije, u toku i istraga koja će pokazati da li je ljekarski tim uradio sve što je mogao kobnog dana.

ISTRAGA O SMRTI MARADONE Medicinska sestra lagala o posjeti, hitna nije kasnila
FOTO: ALBERTO ESTEVEZ/ EPA

Maradona je imao operaciju glave i u svojoj kući je bio pod nadzorom ljekara. Njegov advokat i prijatelj Matijas Morla je najavio da će sprovesti istragu do kraja posebno nakon što su se pojavile priče da Maradonu niko nije obišao tog dana čak 12 sati.

Sestra zadužena za praćenje zdravstvenog stanja je izjavila prvi put da je obišla Maradonu u 6.30 časova i da je sve bilo u redu.

Međutim, argentinski list i portal Klarin objavio je da je sestra priznala da je lagala istražiteljima. Navodno, ona je čula zvuke iz Maradonine sobe u 7.30, ali nije otišla da vidi o čemu se radi, a to nije navela u izvještaju. Tek nekoliko sati kasnije je shvatila da je Maradona preminuo.

Dakle, od 6.30, pa preko Maradoninog usmenog odbijanja da bude pregledan od strane bolničarke (nije ulazila u sobu tom prilikom), sve do dolaska pomenutog tandema ljekara, Dajana Žizela Madrid punih pet i po sati uopšte nije ulazila u sobu slavnog fudbalera, iako je to morala da čini jer je zbog toga i bila angažovana. 

U 6.30 je kolega kog je odmijenila, izvesni Rikardo, obišao Maradonu, a predao njoj smjenu riječima da “pacijent spava i diše normalno”. Sat vremena kasnije je bolničarka čula da se Maradona kreće i odlazi do improvizovanog toaleta, ali nije željela da uđe da vidi kako je, “da ga ne bi uznemiravala”. Zatim je navela da je u 8.30 takođe ostavila Maradonu da se odmara, a kada je on u 9.20 (na kucanje i poziv “kroz” vrata da joj dozvoli da uđe) “odbio da ga ona pogleda i provjeri kakve su mu vitalne životne funkcije”, tvrdi da ga je “ostavila na miru” sve do 11.55, kada su došli psiholog Suzana Kosačov i fizijatar Karlos Dijaz, na rutinski, ranije zakazani pregled.

Istraga je pokazala i da navodi o kašnjenju hitne pomoći nisu bili tačni i da su oni do kuće slavnog asa došli za 11 minuta.

Prihvati notifikacije