Biznis

Istraga protiv američke kripto berze: Nepropisno trgovali digitalnom imovinom?

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) sprovodi istragu o tome da li je kripto berza Koinbejz Global nepropisno dozvolila Amerikancima da trguju digitalnom imovinom koja je trebalo da bude registrovana kao hartije od vrednosti.

Istraga protiv američke kripto berze: Nepropisno trgovali digitalnom imovinom?
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Portparol Koinbejza je, u odgovoru na upit Rojtersa, naveo da kompanija ne listira hartije od vrijednosti na svojoj platformi, dok je šef njene pravne službe Pol Greval rekao da će rado sarađivati sa SEC-om po tom pitanju.

– Uvjereni smo da naš rigorozni proces kontrole – proces koji je SEC već provjerio – drži hartije od vrednosti van naše platforme – dodao je Greval.

Agencija “Blumberg”, koja je prva izvjestila o ovoj istrazi pozivajući se na dva pouzdana izvora, navela je da se kontrola SEC-a pojačala otkako je Koinbejz proširio broj tokena koje nudi za trgovanje.

Pročitajte još

Istrazi koju vodi nadležna jedinica SEC-a, prethodila je njenom ispitivanju navodne šeme insajderske trgovine koja je otkrivena prošle nedjelje.

U prvom slučaju insajderske trgovine kriptovalutama, američki tužioci su optužili Išana Vahija, bivšeg menadžera proizvoda u Koinbejzu, za deljenje poverljivih informacija o predstojećim objavama novih kriptovaluta koje će Koinbejz ponuditi korisnicima da njima trguju putem njegove platforme.

U građanskim tužbama vezanim za to, SEC je naveo da su Vahijev brat Nihil Vahi i njihov prijatelj Samer Ramani kupili i prodali najmanje 25 kripto sredstva ostvarivši profit, od čega je SEC devet identifikovao kao hartije od vrijednosti.

SEC je u to vreme odbio da potvrdi da li će u žalbi tražiti akciju protiv Koinbejza zbog listiranja tokena koji se smatraju hartijama od vrijednosti.

Ova platforma za kriptovalute je ranije zatražila od SEC-a da razvije pravila za funkcionisanje imovine digitalnih hartija od vrednosti.

Prihvati notifikacije