Svijet

ISTRAGA U PALERMU Đukanović pomenut u predmetu protiv osumnjičenih za pranje novca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pomenut je u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu u predmetu protiv bivšeg albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija i nekoliko italijanskih državljana koji se sumnjiče za pranje više od 20 miliona evra, objavila je Radio-televizija Crne Gore.

ISTRAGA U PALERMU Đukanović pomenut u predmetu protiv osumnjičenih za pranje novca
FOTO: FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

U dokumentu istražnog sudije Alfreda Montalta, koji je objavljen na portalu crnogorske televizije, osim crnogorskog predsjednika, pomenut je i njegov brat Aco Đukanović, koji je pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Izvještaj o istražnim radnjama suda u Palermu sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Kestagaljija u kome Tači pominje Đukanovića u kontekstu intervencije da bi se preko “predsjedničke banke” iz Crne Gore obavila međunarodna isplata.

Pročitajte još

U izvještaju se navodi da su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsjednik i njegov brat 2006. godine i kasnije učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izvještaj o preliminarnim istražnim radnjama 4. novembra ove godine.

Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samarkiu, navodeći da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije “Koza nostra”.

Samarkiu je za Portal Radio-televizije Crne Gore rekao da se Crna Gora pominje na nekoliko stranica u izvještaju, da je pomenut i Đukanović, ali da je teško dati neke detaljnije komentare u ovom trenutku.

Prihvati notifikacije